Op naar een veilige warme winter

REGIO - De winter komt er weer aan, en dus gaat de kachel of verwarming weer hoger. Stook veilig en verklein de kans op koolmonoxidevergiftiging. De hele maand november staat in het teken van de campagne Veilige, warme winter. Het najaar is de tijd van het jaar dat inwoners weer gaan stoken en de kans op koolmonoxidevergiftiging toeneemt. Schoorsteenbrand is helaas nog de meest voorkomende oorzaak van woningbrand in de oostelijke regio. De veiligheidsregio’s willen inwoners hiervan bewust maken en geeft tips en adviezen hoe ze de brandveiligheid thuis kunnen vergroten.

CO-melder

Uit onderzoek van Brandweer Twente in oktober 2023 blijkt dat ongeveer 45% van de inwoners in Twente CO-melders in huis heeft hangen. Een CO-melder helpt CO-vergiftiging voorkomen door inwoners op tijd te waarschuwen. CO wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd: je ziet, ruikt en proeft het niet. Ook blijkt dat respondenten niet vanzelfsprekend nadenken over de brandveiligheid thuis en een ‘alert’ van de brandweer te waarderen. Op deze informatiebehoefte spelen de veiligheidsregio’s in met de campagne Veilige, warme winter die inwoners weer even aanzet om thuis voorbereidingen te treffen voor de winterperiode.

Vijf tips voor een veilige, warme winter

1. Erkende schoorsteenveger, 2. Plaats een CO- en rookmelder, 3. Gebruik schoon en droog hout, 4. Luchtig stoken, (Zwitserse methode genoemd), 5. Ventileer je woning.

Meer informatie over veilig stoken en CO vind je op https://www.vrijsselland.nl/veiligewarmewinter en www.brandweer.nl/twente/veilige-warme-winter.

  • Bron: Veiligheidsregio IJsselland en Twente