Theaterstuk in de maak over Krishnamurti

OMMEN - Als het aan de Ommer muzikanten Bastiaan Pen (27) en Henk Ruiter (59) ligt wel en dan in een groots opgezet historisch en spiritueel theaterstuk. De Indische wereldleraar Krishnamurti hield in de dertiger jaren van de vorige eeuw Ommen in de ban. “Waar kan dit theatrale spel dan mooier opgevoerd worden dan op de plek waar het zich 100 jaar geleden afspeelde: de Besthmenerberg”, zo hield Henk Ruiter donderdagavond de raadscommissie voor, waar het Burgerinitiatief werd ingediend.

Vier voorstellingen

Ruiter ontvouwde zijn initiatief die hij wil gaan uitvoeren met de in Twente woonachtige Gerard Cornelisse. Gedacht wordt aan vier theatervoorstellingen in een periode van twee weken.

Kosten 690.000 euro

Om de zaak vlot te trekken wordt van de gemeente om een eenmalige financiële bijdrage gevraagd van 75.000 euro. De totale productiekosten worden geraamd op 690.000 euro en kunnen volgens Ruiter gedekt worden uit fondsen, subsidies, donaties en kaartverkoop. Ruiter legde uit dat medewerking zal gevraagd worden van lokale toneel- muziek en zangverenigingen terwijl de decors gebouwd zou kunnen worden door dezelfde vrijwilligers die ook de Ommer Vechtzomp hebben gebouwd.

Historie laten leven

Op de Besthmenerberg kwamen toen duizenden mensen samen om naar Krishnamurti te luisteren, maar waar kort daarna ook het beruchte gevangenkamp Erika was gevestigd. In een spectaculaire theaterproductie moet deze bewogen historie weer tot leven komen. Als het aan de initiatiefnemers ligt wordt het spektakel volgend jaar in september gehouden, maar kan evengoed ook een jaar later.

  • Bron: Harry Woertink