Piet Adema komt naar het Vechtdal

WITHAREN/OUDLEUSEN - Landbouwminister Piet Adema komt dinsdag 7 november naar het Vechtdal. In de middag zal hij een werkbezoek af leggen bij het boerenbedrijf Binnendijk te Witharen. Daarna spreekt hij met een aantal bestuurders in de regio over het landbouw en voedselbeleid. ’s Avonds om 19.30 organiseert de ChristenUnie in het Vechtdal een openbare bijeenkomst, waar Adema graag in gesprek gaat met de agrarische sector en andere belangstellenden. Hij zal in gaan op vragen over de toekomst voor de landbouw en ons voedsel.

Stikstof

Adema die de opvolger is van Henk Staghouwer, haalde zich vorig jaar nog de woede van het kabinet op zijn hals. Adema leek met zijn uitspraken weliswaar binnen de bandbreedte te blijven van het kabinetsstandpunt, maar door te benadrukken dat de deadline gepaard gaat met nuanceringen, zette hij toch kwaad bloed. Vooral linkse partijen, maar ook coalitiepartners VVD en D66, vrezen dat er toch weer gerommeld gaat worden met de deadline en er dus uitstel komt van het reduceren van de stikstofuitstoot. Die twee partijen willen dat Adema zijn woorden terugneemt. Niet zo lang geleden nam Adema het op voor boeren die pesticiden gebruiken. Onderzoek wees uit dat het aannemelijk is dat mensen daar Parkinson van kunnen krijgen. Dat zette bij veel partijen kwaad bloed.

Transitievraagstuk

In het Vechtdal hebben veel boeren te maken met het transitievraagstuk in de landbouw. Dat zal ook de komende jaren veel inzet en overleg vragen. Dinsdagavond 7 november is een uitgelezen gelegenheid om over de regionale vragen en het perspectief voor de boer nog eens met minister Adema in gesprek te gaan.

De bijeenkomst ’s avonds wordt gehouden in De Wiekelaar, G.W. Spiegelstraat te Oudleusen. De inloop is van 19.00 uur, de start om 19.30 – 21.00 uur.

  • Bron: Jan Westert