NK Tegenwindfietsen afgelast

LEMELERVELD/ZEELAND - Jaap Ymker geboren en getogen in Apeldoorn, maar tegenwoordig wonend in Lemelerveld, had zich zo verheugd om mee te doen aan het NK Tegenwindfietsen in Zeeland. Het zou voor de achtste keer gehouden worden, maar op het laatste moment durfde de organisatie het toch niet aan om het door te laten gaan. Door de vele pieken in de wind, was het niet veilig genoeg. De start zou eerst om 10 uur zijn, na uitstel kwam later het definitieve oordeel, afgelast. Voor Jaap enorm balen. ,, Met hulp van collega's vrij kunnen krijgen. Drie uur gereden, hotelovernachting geregeld om er bij te kunnen zijn. We zaten al in de bus naar de start, maar gelukkig heb ik snel kunnen schakelen. De organisator baalde het meest, overruled door de veiligheidsregio."

Organisatie

De organisatie baalde dus. ,, Dit krankzinnige evenement balanceert op de grens van het toelaatbare, het mocht niet zo zijn." Jaap zag ook dat de organisatie niks te verwijten was. ,, Iedereen applaudisseerde, en de leuke gesprekken met de andere deelnemers, maakten de teleurstelling snel kleiner. Sfeer was geweldig. Allemaal fanatieke mensen, met verschillende sportachtergronden. Toppers als Laurens ten Dam en Thomas Dekker tot de bakker om de hoek. Mijn doel was top 50 (er stonden 310 deelnemers op de startlijst), maar zeker geen laatste."

Voorbereiding

Jaap had zich terdege voorbereid. ,, Heb twee marathons gelopen, Rotterdam en wederom de Jungfrau marathon. Ik heb 1500 km in de benen en ook nog 4000 km op de fiets. Heb nog een trainingsweek in de Dolomieten gedaan, met o.a de Stelvio  en Gavia. Nu is het afwachten wanneer het NK Tegenwindfietsen doorgaat. Ik weet dat ik voorrang heb, dus kan sowieso meedoen. 

Tegenwindfietsen

Het NK Tegenwindfietsen is een evenement in Zeeland (bij de Neeltje Jans), waar ze op een gewone fiets met terug trap rem 8 km tegen de wind in moeten fietsen. Het moet harder waaien dan windkracht zeven. Het is zwaar afzien en voor velen een evenement waar ze naar uitkijken. Vorig jaar ging het niet door. Het is dus weer wachten op veel wind. Mensen mogen geen voordeel hebben en mogen alleen het zadel verstellen en de banden oppompen. De fietsen hebben geen versnellingen en elektrisch is er natuurlijk ook niet bij.

Foto: Jaap Ymker en Laurens ten Dam

  • Bron: Bart Nijstad