Kamerkoor Salland actief in de Spiegel

REGIO - Op zaterdag 25 november om 20.00 uur vindt er een historisch moment plaats in het Zwolse theater De Spiegel. Voor de allereerste keer in de Zwolse geschiedenis wordt de monumentale negende symfonie van Beethoven uitgevoerd, het werk dat vooral bekend is door het slotkoor, Ode an die Freude. Op het podium het HanzeOrkest onder leiding van Frank Adams, zangsolisten en een fenomenaal koor, bestaande uit zangers van het Overijssels Kamerkoor, Kamerkoor Salland en het Zwolse Musica Vocalis, onder leiding van Eugène van Boheemen.

Bijzondere mijlpaal Omdat het Zwolse HanzeOrkest 30 jaar bestaat is voor de viering van dit jubileum de samenwerking gezocht met de drie kamerkoren voor de uitvoering van een monumentaal muziekstuk: Beethovens negende symfonie in d mineur. Beethoven voltooide het werk toen hij al volledig doof was. Bij de première in 1824 stond hij mee te dirigeren. Na afloop was hij niet in staat te horen hoe enthousiast het publiek was: hij moest zich omdraaien om te zien hoe uitzinnig de zaal op de uitvoering reageerde. Het gehele werk, dat uit vier delen bestaat, wordt geroemd als hoogtepunt van de klassieke muziek. De gewaardeerde negende symfonie staat tegenwoordig vooral bekend om het slotdeel, waarin koor en zangsolisten hun opwachting maken. “Alle Menschen werden Brüder” is de bekendste zin uit het gedicht van Schiller dat Beethoven in deze symfonie heeft verklankt. In de uitvoering van dit prachtige stuk proberen we die broederschap op 25 november uit te dragen met het samengestelde koor en de solisten Josephine Louise Hoogstad (sopraan), Jessica Starkenburg (alt), Nick van Kuipers (tenor) en Alexander de Jong (bas). Het wordt de eerste keer dat het volledige werk in Zwolle wordt uitgevoerd.

Sinds 1985 is de finale van de negende symfonie, zonder tekst, de officiële hymne van de Europese Unie. Afgelopen zomer werd “het Europese volkslied” nog door het Noord Nederlands Orkest uitgevoerd op Lowlands. Het festivalpubliek zong, danste en hoste erop los. De Negende Symfonie huist in ons collectief geheugen en heeft een verbindende kracht.

Kaarten voor dit concert op 25 november via: www.zwolsetheaters.nl. Meer informatie vindt u op www.hanzeorkest.nl

  • Bron: Persbericht kamerkoor Salland