Verantwoord frituren bij STIP

HARDENBERG - In 2018 begonnen Harald en Silvia Tip in Baalderveld met een snackbar. Noodgedwongen moesten ze in 2021 verhuizen. In de Marslanden aan de Erve Hamhuijs staat nu STIP.  Hier zie je geen plastic patat bakjes meer. Harald vertelt. ,, Er werd heel veel over duurzaamheid gesproken. Wij dachten toen , laten we dan het gelijk maar goed aanpakken, gewoon doorpakken. Je wilt toch een bijdrage aan de maatschappij leveren. Zo hebben we gebleekte zakken, die zijn wel duurder dan de witte zakken, maar wel weer duurzamer. Hier worden geen bomen voor gekapt."

Ik wil geen zieke mensen

Ook het frituren gebeurt duurzaam. Veel cafetaria’s in Nederland serveren verantwoord gefrituurde frites en snacks. Bij deze cafetaria’s worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet. Vloeibaar frituurvet is rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in vergelijking tot verzadigde vetzuren. Een laag cholesterolgehalte, vooral een laag LDL-cholesterol, vermindert het risico op hart- en vaatziekten. De voedsel en warenautoriteit hanteert bijvoorbeeld een maatstaf van dat 18-22 nog kan. Harald neemt dat risico niet. ,, Als ik controleer dat het bijna 17 is, dan gooi ik er nieuw vet in. Ik wil het risico niet nemen dat mensen ziek worden. Het is gewoon slecht voor je lichaam, er zitten dan veel meer zuren in."

Duurzaamheid en denkbaarheid

Harald kan alles niet goed verklaren. ,, We hebben bijvoorbeeld bakjes die we gebruiken voor snacks, maar voor de milkshake zijn er weer anderen. Dan denk je waarom kan dat daar niet. Je vraagt het wel bij de producent, maar een antwoord krijg je niet. Nu ook dat de aardappels eerder uit het land moeten. Dan krijg je dus een natte aardappel en een kleinere aardappel. Dan wordt het weer duurder, en dat wil je liever niet. Net als de producent bijvoorbeeld de bakken met satésaus kleiner maakt. Dus ik moet meer bakken bestellen en heb meer plastic. Dat zijn dingen die ik soms niet kan rijmen." 

Druk

Het is vrijdagmiddag en ondanks de regen is het druk in de snackbar. Volle tassen met snacks en patat gaan weg. ,, We hebben veel vaste klanten en daar zijn we blij mee. Het is soms wel even vliegen en hollen, maar je weet ook dat het soms maar een uurtje is. We hebben het nog steeds naar onze zin en we zijn blij met onze duurzame producten."

  • Bron: Bart Nijstad