Hoe duurzaam zijn we eigenlijk?

REGIO - Van zonnepanelen tot een warmtepomp of een elektrische auto: er zijn meer manieren om duurzaam om te gaan met energie. Elke duurzame stap die je maakt, draagt bij aan het tegengaan van milieuvervuiling en klimaatverandering. Maar hoe duurzaam zijn Nederlanders eigenlijk? Om de duurzaamheid per gemeente te bepalen zijn de volgende drie onderdelen meegenomen:

  1. De verstening van de tuinen gebaseerd op de nieuwste data (2023) van Cobra Groeninzicht;
  2. Het aandeel woningen met zonnepanelen en het opgesteld vermogen bij woningen (CBS 2022);
  3. Het aantal particuliere ISDE subsidie aanvragen voor de verschillende mogelijke middelen per gemeente (data tot en met 1 juli 2023). ISDE betekent (Investeringen Subsidie Duurzame Energie)

Door deze data af te zetten tegen het landelijk gemiddelde, is de duurzaamheidsindex per gemeente ontstaan. Hierbij werken de subsidieaanvragen en zonnepanelen positief. De verstening werkt daarentegen negatief.

Dalfsen en Hardenberg scoren goed

In Overijssel scoort het Hof van Twente het best met 47.1 %. Dalfsen is tweede met 39.8 % en dat is beter dan Hardenberg dat met 33.9 % derde is. Ommen doet het niet zo goed met maar 7.8%. Landelijk gezien scoort Tynaarlo met 71.% het beste, terwijl Schiedam het slechtste is met -55.1 %. In Overijssel is dat Hengelo met -20.8 %. Landelijk gezien staat Overijssel op plek 6 met 10%, terwijl Drenthe met 27.9 % het beste scoort.

Versteende gemeenten

De meest versteende gemeente in Overijssel is Zwartewaterland. Geen gras, struiken, bomen maar tegels in de tuin. Maar liefst 60 % is daar steen, Staphorst komt er vlak achter aan met 56 %. Gemiddeld in Overijssel is 39.7 % en Hardenberg scoort dat ook en Dalfsen 34.4 % en Ommen 33.9 % zitten daar net onder. De groenste tuinen zijn te vinden in Bloemendaal want daar is maar 17 % versteend.
In Overijssel is Olst-Wijhe het groenst met 30.5 %.

Zonnepanelen

Hier zijn de meeste te vinden in Drenthe (verhoudingsgewijs). Tynaarlo spant de kroon waar bijna de helft van de bewoners zonnepanelen hebben (49.8 %). Dalfsen 45.5 %, Ommen 33.9 % en Hardenberg 33.3 % doen het redelijk. Amsterdam 6.3 %, Rotterdam 6.8 % en Den Haag 8.2 % scoren heel laag, wat voornamelijk komt door de vele hoogbouw.

ISDE

Wil je investeren in duurzame energie? De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) dekt dan een deel van de aanschafkosten. Deze subsidie kan gebruikt worden voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en biomassaketel. Sinds de introductie van de duurzame subsidie in 2016, zijn er in Nederland tot juni 2023 gemiddeld 300 aanvragen per 10.000 inwoners ingediend. De gemeente Staphorst staat bovenaan: hier werd de duurzame subsidie maar liefst 1692,2 keer per 10.000 inwoners aangevraagd. Dalfsen 728.7, Ommen 707.1 en Hardenberg 701.7 scoren duidelijk minder.  In het Noord-Hollandse Diemen werd in verhouding weinig subsidie aangevraagd. De afgelopen jaren waren hier slechts 48,5 aanvragen per 10.000 inwoners. Ook Rotterdam (54,6), Amsterdam (72,8) en Den Haag (79,7) eindigen in verhouding laag.

Fossielvrij leven

Het begint bij onszelf. Echt fossielvrij leven vraagt tenslotte om veel meer verandering; in het verkeer, het transport, in fabrieken, maar ook thuis, bij het koken, wassen, douchen en verwarmen van de huizen. Daarom is het samen met de industrie werken, met de overheid, en met andere bedrijven. Dit zal de ambitie moeten zijn.

  • Bron: Bart Nijstad