Goed doel, waar gaat het geld naar toe

REGIO -  Er zijn in ons land heel veel mensen die geld proberen in te zamelen voor goede doelen. Roel van de Vegte gaat volgend jaar voor Kika op pad. Hij gaat een weekje zich in het zweet fietsen om geld op te halen voor kanker. Bertine Grootmarsink gaat 100 km hardlopen voor het diabetes fonds. Al dat geld dat ze bij elkaar fietsen op lopen, gaat dat ook allemaal naar die stichtingen. Vergis je niet, want ook de directeuren moeten betaald worden, en niet zo'n klein beetje ook.

Wat salarissen op een rij

De CEO van de staatsloterij verdient 274.000 euro, de financieel directeur pikt ook nog even 246.000 euro mee. Vluchtelingenwerk doet het voor wat minder, maar 161.000 euro is nog een flink bedrag. Rode kruis 144.000, en zelfs Dierenlot, dat zo leuk reclame maakt met de vele vrijwilligers. Ja, die werken voor een appel en een ei, de directeur niet, die doet het voor 119.800. De directeur van Kika strijkt 123.000 euro op. Wat te denken van de Postcodeloterij die zoveel goede doelen steunen. Iets winnen, dat wil iedereen, maar de kans er op is heel klein. Iedereen wil die Winston Gerschtanowitz wel aan de deur hebben met zo'n goudkleurige envelop. Het maakt Winston niet uit in welke straat hij loopt. Voor dat belletje drukken verdient deze man wel 200.000 euro per jaar. Het enige verschil is dat  Winston wel blijft staan na dat drukken. En maar lachen. Caroline Tensen hoeft niet eens langs de deuren, maar verdient wel meer (250.000). Die kale Gaston Starrenveld mag het voor iets minder doen (150.000). En maar reclame maken. ,, Winnen doe je bij de Vriendenloterij." 

Steeds meer verslaafd aan gokken.

In de huidige maatschappij is gokken, vooral online gokken, een snel toenemende verslaving. Gokverslaving valt onder de categorie gedragsverslaving. Een gokverslaving leidt vaak tot zware financiële problemen maar ook tot werk-, gezins- en relatieproblemen. Wel of niet winnen, telkens opnieuw gokken. Of het gaat om krasloten, wedden op wedstrijduitslagen, online pokeren of vaak het casino bezoeken, gokken kan onbeheersbare en compulsieve gevolgen hebben. Een veelvoorkomende gokverslaving is het online poker spelen. Poker is een populair gokspel / sport. Succesvolle online pokerspelers worden vaak uitgenodigd voor grote poker toernooien. Goede pokerspelers kunnen veel geld winnen. En dat doel, om steeds beter te worden en kans te maken op mooie bedragen, werkt heel erg verslavend. Het starten met online poker spelen is zeer gemakkelijk. Sommige websites bieden zelfs een startbedrag of je kunt beginnen met nep speelgeld. Wanneer je veelvuldig pokert en zelfs raakvlakken hebt met een gameverslaving, kan een pokerverslaving uitmonden in een ernstige gokverslaving. Niet alleen in relationele sfeer kan veel stuk gaan, ook kan veel geld worden verloren en riskeer je hoge schulden. Vorig jaar is het online gokken legaal geworden, en de gevolgen zijn enorm. Het aantal gokverslaafden is vele male groter geworden.

  • Bron: Bart Nijstad