Foto 1: overzichtsfoto van het evenement Programmeren met Scratch 2022 in het Deltion College

ZWOLLE - Dinsdag 31 oktober wordt in het Deltion College het event ‘Programmeren met Scratch’ georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘De Hanze’. Ruim 390 kinderen uit groep 7 en 8 gaan terug in de tijd en duiken de Zwolse geschiedenis in. Tijdens het programmeerevent voeren de leerlingen diverse opdrachten uit, waarbij ze begeleiding en ondersteuning krijgen van Deltion en Windesheim studenten.

Zwolle werd een stad in het jaar 1230. In die tijd heeft Zwolle veel ontwikkelingen doorgemaakt: er kwam een muur om de stad, we mochten handel gaan drijven en we sloten ons aan bij de Hanze. De Hanze is een verbond om schepen op zee te beschermen tegen zeerovers. Het symbool van die Hanze was het koggeschip. In een aantal Scratch-opdrachten gaan leerlingen zelf de bemanning van de kogge gereed maken voor de reis. Hoe hijs je de zeilen? Hoe haal je het anker binnenboord? In Scratch leren de leerlingen programmeren door digitaal blokken in elkaar te klikken alsof het virtuele legoblokjes zijn.

De basisschoolleerlingen die nu in groep 7 en 8 zitten, betreden over een aantal jaar de arbeidsmarkt voor hun eerste baan. Het is belangrijk dat kinderen nu al geënthousiasmeerd worden voor de technische ontwikkelingen en mogelijkheden van morgen.  Het evenement is een initiatief van VodafoneZiggo, Hogeschool Windesheim en het Deltion College.

 

  • Bron: Deltion