11-jarige Vince uit Dalfsen doneert zijn haar én zamelt geld in voor pruiken
Vince met zijn haarstukjes

DALFSEN - Een bedrag van 1500 euro, dat wil de 11-jarige Vince Siero uit Dalfsen ophalen voor Stichting Haarwensen. Ook heeft de jonge Dalfsenaar zijn eigen haar gedoneerd. Dit alles om de productie van pruiken mogelijk te maken voor kinderen die kaal zijn door medische oorzaken.

Hij is inmiddels al over de helft van zijn streefdoel. Vince heeft ruim 845 euro binnengehaald. ‘’Het loopt echt heel erg goed’’, zegt de jonge Dalfsenaar. Vince kwam zo’n 3 jaar geleden een bericht tegen over haar doneren. ‘’Ik vind het echt heel zielig dat die kinderen geen haar hebben’’, aldus Vince. Hij besloot direct dat hij voorlopig niet meer naar de kapper zou gaan.

Afgelopen zomer heeft hij dan toch eindelijk zijn haar laten knippen, zodat hij het kon doneren. Het lange haar verzorgen was nog wel een aardige klus volgens moeder Nicole: ‘’Het kammen was lastig met al die klitten. Soms waren we ’s avonds een uur bezig met kammen.’’

Maatschappelijk betrokken

Daar bleef het echter niet bij. Vince wilde meer doen en besloot een donatieactie op touw te zetten. ‘’Ik krijg echt heel veel leuke reacties op mijn actie’’, zegt Vince. Moeder Nicole vindt het mooi dat haar zoon zo maatschappelijk betrokken is: ‘’Ik ben natuurlijke beretrots als moeder.’’

Het streven van Vince is om zijn afgeknipte haar samen met de benodigde 1500 euro persoonlijk aan Stichting Haarwensen te overhandigen. ‘’Zo dat ik zeker weet dat ik een kind blij kan maken’’, zegt Vince.

Hoge kosten van haarwerk

De Stichting Haarwensen schenkt haarwerken aan kinderen die kaal zijn met medische oorzaak. Ze hebben inmiddels 2175 kinderen blij gemaakt met nieuw haarwerk. Ongeveer 600 jonge kinderen met kanker verliezen hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kids te maken met haaruitval door alopecia of een medische ingreep.

Een haarwerk is niet goedkoop. Naast de donaties van haar, kost de productie, het aanmeten en het onderhoud van een haarwerk ongeveer € 1.500. De stichting ontvangt geen overheidssubsidies en is daarom geheel afhankelijk van de steun van particulieren en bedrijven.