Tekst en Foto's: Harry Kruiper

DEDEMSVAART - Vrijdag stroomde het Kalkoven terrein vol met leerlingen van het Vechtdal College. Zij kregen een rondleiding van de kunstenaars die er deze maand exposeren tijdens de DNA-kunstexpeditie. Nieuwsgierig bekeken ze de installatie met vr-bril van Jeroen Hoogstraten. Over de muurschildering van Erik Neimeijer waren ze razend enthousiast. Niet vreemd want de kunstwerken zijn één grote belevenis.

Dat vond ook Wethouder Ten Kate die samen met drie raadsleden op expeditie gingen langs de drie hotspots van de DNA kunstexpeditie. Hoe kun je toch met z'n vieren op gelijke afstand staan? Aan de hand van stokken legde kunstenaar Jeroen Hoogstraten het ze uit. Zijn gelijknamige installatie ervaren is ook een hele belevenis. Je moet het echt meemaken.

dna kunstexpeditie 13102023 kinderen vc en wethouder ten kate 12 aangepast

In de foyer van de Gashouder nam Erik Neimeijer de wethouder en raadsleden mee in het verhaal van het kunstenaarschap. En hoe het op een plek waar dat niet vanzelfsprekend is toch beeldende kunst getoond moet worden. “Ik probeer Dedemsvaart door mijn eigen ogen te zien en hoop daarmee anderen te inspireren om ook eens op een andere manier naar hun eigen omgeving te kijken.”

Met een nieuwe kijk op Dedemsvaart vertrok het gezelschap naar Tuinen Mien Ruys. Daar nam zakelijk en artistiek leider, Irma van Zand de wethouder en raadsleden mee naar kunstwerken van de kunstexpeditie. In de Boerenschuur bewonderden ze het geweven tuinplan van kunstenaar Inbal Ann Hershtig. Om daarna zelf te weven met natuurlijke materialen. Ook bij het werk van de andere kunstenaars werd uitvoerig stilgestaan. Elk van de werken belicht een ander facet van Mien Ruys.

Herinnering aan Dedemsvaart

Tot slot ging het gezelschap naar het oude gemeentehuis van Avereest, waar sinds 2017 The Fellowship of Acoustics zit. Kunstenaar Marie Louise Minke wachtte hen op. Samen bekeken ze de groepsexpositie waar Minke vijf andere kunstenaars voor had uitgenodigd om mee te doen. “Ik had wel 20 kunstenaars kunnen uitnodigen want hier wonen echt hele goeie kunstenaars”, vertelde ze. Helaas was er maar ruimte voor zes kunstenaars. Lang stond men stil bij een schilderij van Ben Snijders, getiteld Herinnering aan Dedemsvaart. Snijders bracht er zijn jeugd door. In opdracht van de toenmalige burgemeester Egbert Roelof Wieldraaijer heeft hij het schilderij gemaakt. Ten Kate wist veel te vertellen over wat er allemaal te zien is op het schilderij. Na de fusie met Hardenberg werd het geschonken aan de Historische Vereniging Avereest. 'Het is nu weer even terug op zijn oude plek, vertelt Van Zand trots.

Moderne kunst op historische grond

Maak ook op een ander manier kennis met Dedemsvaart. De DNA KUNSTEXPEDITIE is nog tot en met 29 oktober te bezoeken, van vrijdag t/m zondag tussen 12 en 17 uur. Met het programmaboekje ter waarde van 7,50 euro heb je gratis toegang tot alle locaties.

  • Bron: Harry Kruiper