Kwartje valt nog niet echt

NIEUWLEUSEN -  Gezond eten en gezond eten maken stond dinsdagmorgen op het programma van een schoolklas van het Agnieten college in Nieuwleusen. Wietske Huismans van de GGD vertelde onder anderen over de schijf van 5. Aan het geroezemoes in de klas te horen, was er weinig aandacht. Techniek leraar Martin Wind en coördinator Iris Spliethof moesten toch wel enkele malen de leerlingen erop wijzen, dat het wel iets stiller mocht. Martin Wind schud met zijn hoofd als er gevraagd wordt of de kinderen wel bezig zijn met gezonde voeding. ,, Daar zijn ze helemaal niet mee bezig. Ze doen even wat anders en dat vinden ze dan wel leuk."

Wat doen we in de pan

Gerda van Heiningen, die bekend staat van 'Wat doen we in de pan', is druk in de weer om de spullen klaar te zetten. Ze vraagt dan ook om het veilig te doen. ,, We gaan met mesjes werken, dus dat doen we veilig en ook hygiëne vind ik belangrijk. Dus goed je handen wassen en een short omdoen." Gerda heeft een mooie kookstudio tot haar beschikking en heeft alles goed voorbereid. De kinderen hoeven allemaal maar te kijken wat het recept is en wat ze moeten doen.

Wietske Huismans

Natuurlijk ziet Wietske dat er nog veel werk aan de winkel is. ,, Het is natuurlijk een uitdaging om de kinderen bewust te maken van gezonde voeding. Er ligt natuurlijk ook een taak voor de ouders. Ik zie ook wel dat er regelmatig leerlingen de supermarkt uitkomen met allerlei ongezonde troep. Hier hebben ze de pauzes zo kort gemaakt dat ze geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan. En gemeentes hebben een taak. Zorg dat er in de buurt van scholen geen snackbars zijn. Je kunt de kinderen niet verbieden maar wel proberen het ze lastiger te maken. Wat me ook verbaast dat ze zoveel zakgeld meekrijgen." Iris Spliethof is coördinator bij het Agnieten college en ziet toch wel dat sommige leerlingen toch wat meer bewust met voeding omgaan. ,, Niet alleen voeding vind ik belangrijk, ook de sociaal/emotionele kant vind ik misschien nog wel belangrijker. En ook bewegen hoort erbij. De meeste leerlingen zitten wel op een sport, en als ze er niet op zitten proberen we ze toch vaak op pad te sturen met kinderen die wel op sport zitten. Een elektrische fiets moeten we niet willen."

Leerlingen zijn er nog niet mee bezig

Timotheus is soms met voeding bezig. ,, Moet wel lekker zijn, maar ik denk er soms wel bij na. Kijk als ze bij de supermarkt reclame maken met vier broodjes voor een euro, dan is het dweilen met de kraan open. En dit is leuker dan in een saaie les te zitten. En sommige kinderen krijgen gewoon teveel zakgeld." Jamilla is helemaal er niet mee bezig. ,, Ik vind vlees erg lekker. Ik ben er niet mee bezig." Aan het eind hebben de kinderen de maaltijden klaar, en is het tijd om te proeven. Voeding belangrijk, nou het kwartje moet bij de meesten nog wel vallen. Er is nog genoeg te doen. Wietske Huisman vindt ook dat er wel eerder mee begonnen mag worden. ,, Hoe jonger hoe beter."

 

  • Bron: Bart Nijstad