Jenny maakt haar eigen midwinterhoorn voor de donkere dagen
Foto Kiekjeskliek

DALFSEN - Op zondag 3 december 2023 begint de advent en worden de midwinterhoorns tevoorschijn gehaald. De meest blazers zijn echter al weken bezig met de voorbereiding, want een midwinterhoorn maken is een behoorlijke klus.

Aan de Vossersteeg in Dalfsen klinkt een behoorlijk kabaal. Zodra je de straat inkomt is het geluid van schuren, timmeren en hakken niet te missen. Al weken wordt daar hard gewerkt aan het maken van midwinterhoorns. “We zijn in totaal acht weken bezig om onze eigen midwinterhoorn te maken. Het is veel werk, thuis moeten we ook hard aan de bak,” vertelt Jenny de Graaf, één van de midwinterhoornmakers.

Een hele beleving

Waarom nou maken en niet kopen? Volgens Jenny is het een hele beleving om je eigen midwinterhoorn te maken, “Ik vind met hout bezig zijn heerlijk, je kan er je energie in kwijt en het werkt ook een beetje therapeutisch.” Naast het maken is het blazen een hele kunst. Jenny vertelt dat de hoorn geen instrument is, “Het is niet als een trompet met gaatjes. Dit is een hele andere techniek. Je moet door spanning je mond en lippen bewegen.”

Om het blazen goed onder de knie te krijgen wordt er flink geoefend bij Huize Den Berg in Dalfsen onder begeleiding van Rinus Reuvekamp, de voorzitter Midwinterhoornbloasgroep Dals'n. Met als doel om goed uit de verf te komen tijdens het blazen tot Driekoningen. Een lange adem dus.

Oeroud

Het blazen op de midwinterhoorn is een oeroud gebruik. Er wordt geblazen om Kerst en de geboorte van Christus aan te kondigen. Of het is een gebruik dat in de donkere dagen de boze demonen verdrijft. Het midwinterhoorn blazen gebeurt vooral in het oosten van het land, in het Nedersaksische taalgebied.