Documentaire ‘Woeste gronden ontgonnen’ vanaf vrijdag bij RTV Vechtdal

SIBCULO/BERGENTHEIM/KLOOSTERHAAR - Het gebied tussen Sibculo, Kloosterhaar en Bergentheim was ooit één groot moeras. Dat veranderde met de komst van het Almelo-Den Haandrik kanaal in 1850. Vanaf dat moment kon het gebied ontgonnen worden. Nadat de turf was gewonnen, kwamen er de grote boeren die er vandaag nog steeds wonen en werken. 

henk huisman interview sibculo

De makers Heleen Westerman en Milton Kam brengen de verandering van dit gebied mooi in beeld met hun historische reisdocumentaire Van Kampen naar Moskou. Onderweg naar Hardenberg staan ze uitgebreid stil bij de betekenis van het klooster van Sibculo. Haar grondgebied strekte uit tot in Duitsland. Oud-voorzitter Henk Huisman vertelt vol trots over wat er was en komen gaat. Presentatrice Heleen laat zien dat vervener Van Royen overal een vinger in de pap had en Freddie Ekkel uit Kloosterhaar vertelt het verhaal van de veenarbeiders en hun honden aan de hand van oude foto’s. Bennie ten Brinke uit Bergentheim vertelt hoe het kanaal altijd van grote invloed is geweest op zijn leven en hoe hij zich geen leven zonder het kanaal kan voorstellen. Tussendoor krijgt de kijker nog allerlei interessante details en informatie mee over de geschiedenis van Bergentheim en vooral ook veel mooie beelden! 

kanaal auto boerderij

De documentaire is te zien op YouTube vanaf woensdag 11 oktober en bij Vechtdal TV vanaf vrijdag 13 oktober tot en met dinsdag 17 oktober om 19.00. En op zaterdag en zondag ook om 16.00. 

Zondag 15 oktober om 14.30 kan de documentaire in bijzijn van presentatrice Heleen Westerman worden bekeken bij Streeksmuseum Kloosterhaar-Baalderhaar. Het museum is op die dag speciaal geopend van 13.30 - 17.00. Entree is gratis, en de koffie staat klaar. 

Link YouTube, actief vanaf woensdag 11 oktober 07.00: https://youtu.be/P9E-CtY-oE8 

  • Bron: Persbericht Heleen Westerman