Erve Volkerink is na restauratie een pronkstuk
Foto's: Harry Woertink

BEERZE - “Kom binnen”, klinkt als een hartelijk welkom als Heleen Westerman voor de deur staat van de monumentale boerderij “Erve Volkerink” aan de Beerzerweg 27 in Beerze. Heleen is op dat moment bezig met een opname van de vervolgserie Van Kampen naar Moskou, welke ook te zien is op de kanalen van RTV Vechtdal. Het is Ingrid van der Velde die opendoet en haar gastvrij ontvangt.

Welkom

Hetzelfde hartelijk welkom is er ook voor het groepje belangstellenden die zaterdagmiddag op erve Volkerink worden ontvangen om de première van de eerder opgenomen schitterende documentaire te komen bekijken die gaat over landgoederen tussen Ommen en Bergentheim,

Beerze

Als maker en presentator van de historische wandeling heeft Heleen Westerman het pareltje Beerze ontdekt met ook de opvallende boerderij erve Volkerink van Jenne en Ingrid van der Velde als de trotse eigenaren. Zij kochten de oude historische boerderij met de wetenschap dat hun een rigoureuze restauratie stond te wachten. Maar inmiddels wordt de laatste hand gelegd en mag het resultaat van de restauratie gezien worden. Begin van dit jaar kreeg Heleen Westerman de kans de restauratie op film vast te leggen, daarbij verteld Ingrid van der Velde openhartig alle ins en outs.

Rondleiding

Voor het groepje geïnteresseerden die gebruik heeft gemaakt van de uitnodiging om de nieuwe vervolgserie van Heleen Westerman te komen bekijken stond ook een rondleiding te wachten door de gerestaureerde boerderij. Jenne en Ingrid van der Velde weten op inspirerende en boeiende wijze hun gasten rond te leiden. Het resultaat van de restauratie is verbluffend: aan alles is gedacht. Uiteraard is gebruik gemaakt van oude en historische materialen. De keuken, zondagse kamer, opkamers en de keitjesvloer van weleer zijn terug.

Historische gegevens verzamelen

Jenne en Ingrid van der Velde laten weten trots te zijn. Toen ze in 2012 de boerderij kochten hebben ze er ook voor gekozen eerst een jaar gaan wonen zonder enige verbouwing, gewoon om alle seizoen van het jaar te ervaren. Wel werden intussen veel historische gegevens verzameld over de boerderij en kennis opgedaan in en over Beerze. Ook verschillende bouwkunsten die om de hoek komen kijken bij een restauratie zijn bestudeerd. Dat was nodig ook want in de zestiger jaren van de vorige eeuw is er veel veranderd in de boerderij en aangepast aan de tijd van toen. Gebinten en plafonds bijvoorbeeld werden afgetimmerd met zachtboard. Toen er een kleur van het plafond tevoorschijn kwam werd zelfs de oorsprong ontdekt: oerrood, op kleur gemaakt met oerijzer, afkomstig uit de Vecht.

Saksische boerderij

Erve Volkerink is van oorsprong een Saksische boerderij met een onderschoer, een inspringende ruimte in de achtermuur van de deel. Deze is gericht naar de brink van Beerze. De boerderij is onderdeel van ‘Beschermd dorpsgezicht Beerze’. Een restauratie is dan ook aan veel regels gebonden. Volgens Jenne en Ingrid van der Velde is er echter alle medewerking verleend door gemeente, provincie en de rijksdienst voor cultureel erfgoed.

  • Bron: Harry Woertink