Foto's: Paul Scholten
Foto's Paul Scholten

NIEUWLEUSEN - Zaterdagmiddag 7 oktober opende het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen officieel zijn deuren.

Voor dat het zover was waren er eerst twee openingshandelingen: de onthulling van de nieuwe naam (met bijpassend logo) van het Nationaal Grammofoonmuseum. De nieuwe naam moet de bijzondere, omvangrijke collectie en het unieke karakter van het museum benadrukken.

Door Jelle Bos en zijn kleindochter werd de naam van het voorplein van het museum onthuld: Het Jelle Bos Pleintje. Tijdens het officiële gedeelte waren er gastoptredens van Erwin Nijhoff met onder andere het nummer The River van Bruce Springsteen.

 dsc7049aw

Door de Oranjevereniging Nieuwleusen werd daarna een cheque van  € 3.250,00 overhandigd, dit was de opbrengst van de pubquiz tijdens de Oranjefeesten.

De bezoekers kregen aansluitend gelegenheid om, onder begeleiding van gidsen, de diverse zalen van het museum te bezichtigen.

Het Grammofoonmuseum is een bijzonder museum, dat met tal van afspeelapparaten en geluidsdragers het ontstaan en de ontwikkeling in beeld brengt van de fonograaf en de grammofoon, de voorlopers van de hedendaagse platenspeler. Het museum toont een unieke collectie die is voortgekomen uit de privé-verzameling van grondlegger Jelle Bos. Er is zo’n drie jaar gewerkt aan de verhuizing van het museum naar het nieuwe onderkomen in het Olde Gemientehuus van Nieuwleusen.

Hier heeft de collectie een mooie plek gekregen in de vitrines van het nieuwe museum. Bezoekers kunnen er genieten van de muzikale sferen van vroeger. Er is veel voorbereidend werk verricht om de verhuizing mogelijk te maken, waarna een groot aantal vrijwilligers veel tijd heeft gestoken in het aanpassen van het gebouw aan de nieuwe functie. Het gebouw is grondig gerenoveerd en dankzij een personenlift volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  • Bron: Evert Jan Pasman