Albert Plas uit Hoonhorst maakt plantsafari’s op papier
Foto: Kiekjeskliek

HOONHORST - Reizen over de hele wereld door middel van planten en bloemen. Albert Plas uit Hoonhorst pakt regelmatig zijn 'virtuele koffers'. Plas heeft een allergie voor uv-licht waardoor hij blootstelling aan de zon moet vermijden. Hij besloot zich volledig op planten te gaan storten. Planten van over de hele wereld, van vroeger en nu.

In totaal verzamelde Plas gegevens van meer dan 14.000 planten. Alles is afgedrukt in tientallen boekwerken, veilig opgeslagen in zijn studeerkamer. Hoewel studeerkamer, het is eigenlijk meer een museum. Voor Plas van onschatbare waarde.

Plas heeft een diploma als hovenier op zak. Al op jonge leeftijd kwam hij erachter dat hij een allergie had voor planten en bloemen. ‘’Ik moest uit het vak. Toen ben ik jarenlang vertegenwoordiger geweest voor tuinartikelen en graszaden’’, zegt Plas. Daarna begon de plantenliefhebber een bloemenwinkel in Zwolle. Na 12 jaar moest hij ook daar mee kappen: ‘’Die lichtallergie kwam er bij. Ik moest noodgedwongen stoppen met de winkel.’’

Avontuur

Plas zat thuis. Hij besloot iets te gaan doen met zijn postzegels. Gigantisch veel zegeltjes heeft hij. ‘’Ik vind het zo’n dom werk. Ik besloot alle bloemen en planten postzegels uit te zoeken, om vervolgens de natuur te beschrijven.’’ Het werd het vertrekpunt van een omvangrijk avontuur.

Het allereerste boek wat hij schreef was ‘een reis’ naar Egypte tijdens de achttiende dynastie. ‘’Ik gebruik mijn fantasie. Dat ik toen echt in Egypte was en met iemand rond ging trekken om alle planten te bekijken. We maakten veel bijzondere dingen mee’’, zegt Plas met een grote glimlach op zijn gezicht. Het bleef niet alleen bij deze reis. Zo ging Plas, of Nuphar, zoals zijn alter ego heet, naar Mexico, Australië en Cuba.

Wereld vergroten

Wanneer er een reisprogramma op tv is, zegt Plas regelmatig: ‘’Hee, daar ben ik geweest!’’ Want zo voelt dat echt voor de de schrijver: ‘’Ik heb de bestemmingen helemaal eigen gemaakt.’’ Op deze manier heeft de plantenliefhebber zijn wereld een stuk groter gemaakt, terwijl hij al ruim 30 jaar niet meer op vakantie is geweest naar het buitenland. ‘’Er zijn ook wel moeilijke momenten geweest, maar je past je aan en gaat mee met de stroom’’, aldus Plas.

Wat er in de toekomst met zijn naslagwerk gaat gebeuren, weet hij niet. Hij heeft er ooit een uitgever uit Amsterdam naar laten kijken, maar daar is niks uit voortgekomen. De schrijver leest zelf weinig terug van zijn avonturen, omdat hij altijd weer bezig is met zijn volgende project: ‘’Ik ga gewoon door.’’