Inspirerende avond Pol van Boekel

NIJVERDAL - SNO (Scheidsrechtersvereniging Nijverdal en Omstreken) timmert aardig aan de weg. In de week van de scheidsrechter hadden ze Pol van Boekel uitgenodigd om wat te vertellen over zijn scheidsrechter carrière. Het werd een mooie avond, waar de vele scheidsrechters en andere genodigden aandachtig luisterden naar de mooie verhalen van Pol van Boekel. Eigenlijk kwam Pol van Boekel tijd te kort, want hij kon nog wel uren vertellen of vragen beantwoorden. Met een mooie fles wijn uit handen van Maurice Paarhuis,  en met het etiket van SNO kon van Boekel terug kijken op een leuke avond. 

Pol van Boekel (19-09-1975)

Pol Van Boekel, is de zoon van voormalig grensrechter Jos van Boekel, maakte in 1991 de overstap van amateurclub Volharding uit zijn geboortedorp Vierlingsbeek naar de jeugd van VVV Venlo.  Op 7 april 1995 debuteerde hij daar in het eerste elftal tijdens een uitwedstrijd bij FC Zwolle als invaller voor Geert Braem. Aanvankelijk werd de Brabander ingezet als vleugelaanvaller, waar hij doorgaans genoegen moest nemen met invalbeurten. Later slaagde Van Boekel er in om als back wel een vaste waarde te worden bij VVV. In zes jaar betaald voetbal speelde hij 128 competitiewedstrijden, waarin hij acht doelpunten scoorde. Toen zijn contract niet werd verlengd in 2000 besloot hij over te stappen naar JVC Cuijk om via deze hoofdklasser zijn rentree te maken in het betaald voetbal. Na een half jaar kwam hij echter tot de conclusie dat vanwege de lagere trainingsfrequentie en de onpraktische trainingstijden bij de amateurs er weinig kans was op een terugkeer, en de verdediger legde zich toe op een scheidsrechterscarrière.

Baan  opgezegd

Pol van Boekel is nu vooral bekend als scheidsrechter bij de KNVB. ,, Vier tot vijf jaar geleden heb ik mijn baan als hypotheekadviseur opgezegd om me helemaal toe te leggen op het vak scheidsrechter. Ik dacht eerst dat het een paar maanden zou zijn, maar het is nu mijn baan. Ik was soms met twee dingen tegelijk bezig en dat werkte niet. Nu ben ik blij dat ik die stap gezet heb. Ik ben heel vaak van huis (4 a 5 maanden per jaar), dus het thuisfront moet er wel achter staan. Gelukkig is dat prima bij ons, want anders had ik moeten stoppen met scheidsrechter zijn of mijn huwelijk was mislukt." Pol van Boekel heeft een lange lijst aan ervaringen op gedaan. De laatste jaren is hij internationaal vooral actief als VAR. Die avond kwamen dus ook veel beelden voorbij, die om reacties vroegen. Is het rood , geel of strafschop?

Blijf vooral jezelf

Wat Pol van Boekel de scheidsrechters mee wilden geven was vooral. ,, Blijf altijd jezelf. Ga niet Bas Nijhuis of iemand anders nadoen. Doe gewoon je ding waar jij, je prettig bij voelt. En vergeet vooral regel 18 niet. Er zijn 17 spelregels, maar de belangrijkste is regel 18. Dat is fingerspitzengefühl." Pol liet wat voorbeelden zien. Een scheidsrechter die bij een vrije trap zijn hand omhoog steekt. De bal gaat er in en tien man van de club staat te springen en te hossen. De scheidsrechter keurt, terecht de goal af. De andere club (misschien wat minder sportief) gaat er als een haas met de bal vandoor en schiet de bal aan de andere kant erin. Natuurlijk zijn dan de rapen gaar. ,, Hier moet je dus gewoon direct fluiten en wachten dat iedereen het door heeft. Dit moet je aanvoelen, want nu loopt het gigantisch uit de hand. Dat is iets wat je niet geleerd wordt, het staat niet in een boekje." Pol van Boekel laat een foto zien met Kudus. ,, Ik gaf hem ondanks dat hij zijn shirt uittrok geen geel, omdat net die ramp was geweest. Ik deed dat op mijn gevoel, en heb alleen maar positieve reacties hierop gehad."

 

  • Bron: Bart Nijstad