Kinderen enthousiast op sportdag

OMMEN - Henk Kampman vindt het nog steeds geweldig om kinderen aan het bewegen te krijgen. Drie jaar geleden vond hij dat zijn kleinkinderen te weinig bewogen. Henk klom in de pen, stuurde een brief naar de gemeente en nu mag hij voor de derde keer het startsein geven voor de jaarlijkse schoolsportdag voor de kinderen uit groep 7 en 8. In totaal zullen zo'n 500 kinderen deze donderdag en vrijdag diverse sporten kunnen beoefen, zoals hockey, voetbal, tennis, volleybal en atletiek.

Kinderen in Ommen sporten nog veel

Wanneer Wethouder Alice van den Nieuwboer de kinderen vraagt of ze nog aan sport doen, gaan bijna alle handen de lucht in. In Ommen sporten de kinderen best nog wel veel. Jan Warmelink van FC Ommen kan dat beamen. ,, We hebben bij de kleintjes (4/5 jaar) er 30 leden bij gekregen, dus ons hoor je niet klagen." Landelijk is het niet zo goed gesteld met het bewegen van kinderen. Ten opzichte van 2021 is er onder de 4- tot 12-jarigen sprake van een daling in het percentage kinderen dat aan de beweegrichtlijn voldoet (van 62,3 procent in 2021 naar 56,8 procent in 2022). Ook jongeren van 16 tot 20 jaar zijn in 2022 minder gaan bewegen.

Waarom bewegen

Mensen die niet aan de beweegnorm voldoen zijn inactief. Deze manier van leven verkort de levensverwachting en veroorzaakt op termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2. Ook overgewicht en depressie worden in verband gebracht met een inactieve levensstijl. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

Oorzaken

Waarom bewegen kinderen minder. Digitalisering is een grote oorzaak. Maar ook verstedelijking en te weinig veilige spelplekken zijn een oorzaak. Daarnaast werken beide ouders vaak en is er te weinig tijd voor de kinderen. Ook het met de auto naar school brengen is niet goed voor kinderen. 20 procent van de troostouders, zoals ze genoemd worden, brengen de verwen generatie naar school. Bij een paar druppels regen gaat het richting de 50%. Bij De Dennenkamp in Ommen proberen ze dat niet te promoten. Directeur Carles Bemboom is trots op zijn gezonde school. ,, Wij promoten zoveel mogelijk om met de fiets of lopend naar school te komen. We kunnen het niet verbieden. We hebben een beweegplein , oefeningen met bewegen en leren. We doen zelfs activiteiten samen met Nijenhagen. Kinderen doen dan oefeningen met bejaarden. Drie keer in de week hebben we een Daily Mile. We hebben Erben Wennemars uitgenodigd en die heeft ons enthousiast gemaakt. Daarnaast is Claudia Westenbroek (23) heel druk met gezonde voeding op onze school. Daar zijn we heel blij mee. We zijn een gezonde school en dat willen we ook laten zien. Bijvoorbeeld als een kind jarig is hebben wij kaartjes hangen, waar ze uit kunnen kiezen om iets gezond te maken. Wat kun je met een mandarijn of banaan. Wij willen geen chips, en woensdag is waterdag en drinken we alleen water."

Erben Wennemars

Erben Wennemars maakt zich zorgen over het bewegen van kinderen. ,, Obesitas is een normaal gevolg van de abnormale omgeving van waarin wij leven. Dus op de gewone fiets naar school, sportverenigingen vitaal houden, anti roken campagnes en voorlichting alcohol en natuurlijk de Daily Mile Het is een heel eenvoudig, maar effectief concept dat toegepast kan worden op elke basisschool of kinderopvang. Dagelijks onderbreken kinderen de dag of les om 15 minuten in hun eigen tempo een rondje te rennen of joggen. De impact kan enorm zijn – niet alleen de conditie van de kinderen, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn kan vooruit gaan."  Erben stoort zich net als veel andere bekende sporters aan de elektrische fiets. ,, Al die kids op die elektrische fietsen naar school en degene zonder batterij hangend aan hun maatje met wel een e-bike, verschrikkelijk."

  • Bron: Bart Nijstad