Campagne Eén tegen eenzaamheid

VECHTDAL - In de week van 28 september tot en met 4 oktober wordt er in heel Nederland aandacht besteed aan eenzaamheid. Bijna de helft van de Overijsselaars voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. De campagne richt zich op alle Nederlanders en laat zien wat zij kunnen doen tegen gevoelens van eenzaamheid. Van jong tot oud en van mensen die zich weleens eenzaam voelen tot mensen die iemand willen helpen.

Wat is eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid gevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Verschillende soorten eenzaamheid

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Daarbij gaat het respectievelijk om het aantal contacten en de kwaliteit van de contacten. Soms voelt iemand beide, dan wordt ook wel gesproken over gecombineerde eenzaamheid. Het onderscheid in verschillende soorten eenzaamheid is niet alleen theoretisch. Het vraagt ook voor een verschillende aanpak.

Jong en oud

Hoewel vaak wordt gedacht dat vooral ouderen eenzaam zijn, bestaat het gevoel in alle lagen van de samenleving. Jongeren en ouderen hebben het vaakst te maken met gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, bij een verhuizing, een geboorte of een pensionering. Die situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen behoefte voelen aan meer verbinding. Het is dan ook belangrijk iets aan eenzaamheidsgevoelens te doen. Eenzaamheid is niet alleen een rotgevoel. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het sterk en langdurig aanhoudt.

Tips voor als je je eenzaam voelt. Het is raadzaam om eerst de oorzaak voor jouw gevoelens te achterhalen. Wat voel je precies en hoe komt dat? Wat zou jou echt gelukkig maken? Hulp van de omgeving kan daarbij belangrijk zijn, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken.

Ommen en Hardenberg

In Ommen hebben ze bij Siss & Bro Bakkerij op 28 en 29 september een gebakjes actie. Je kunt twee gebakjes ophalen en die bezorgen bij iemand. In Hardenberg organiseren ze bij De Koppel drie activiteiten. Op 30 september en 3 oktober zijn er twee wandelingen en ook op 3 oktober zijn er duurzame spellen te doen bij de Koppel. Voor meer informatie kijk op de site van eenzaamheid.

  • Bron: Bart Nijstad