Op een leenfiets Nederlands Kampioen

RHEEZE - Gekscherend werd het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor oudjes genoemd. De deelnemers (een kleine honderd) kunnen wel een eindje weg trappen. Het gaat hard op het bochtige parcours in Rheeze. Jan Bakker (61 jaar) uit Slagharen wordt tot zijn eigen verrassing Nederlands Kampioen. Op een geleende fiets van Gerrit Henk Hutten rijdt hij met 19.03 de snelste tijd in de categorie 60 plus en mag in het schemer het roodwitblauw aantrekken. Met bijna 40 per uur raast de man de twee rondjes van 6.2 km onder zich vandaan.

Geen specialist

Jan Bakker vindt zich geen specialist. ,, Ik ben meer een man van de criteriums, al ben ik wel goed in de bochten. Ze maakten me de kop gek dat ik mee moest doen. Het is natuurlijk in de buurt en dat komt niet zo vaak voor. Toen Gerrit Henk Hutten een tijdritfiets voor me had, dacht ik laat ik maar meedoen. Was wel 7 jaar geleden dat ik voor het laatst een tijdrit deed. Ik had het ook niet verwacht, de eerste ronde ging nog wel (9.27), de tweede verzuurde ik helemaal en mijn hartslag ging naar 165, terwijl mijn limiet ligt op 155. Ik reed dus flink in het rood. Had ook het idee dat het veel langzamer ging." Dat laatste viel mee want Bakker reed de tweede ronde in 9.36, dus weinig verval. Klaas Bolks (66) uit Hardenberg is wel een specialist, maar trof het niet met de vele bochten. ,, Ik rijd meestal 56 voor en 12 of 11 achter. Ik kreeg de grote molen niet lekker rond, want ik moest elke keer weer aanzetten. Het was niet mijn parcours, ik heb liever lange stukken en weinig bochten, maar hier moet ik ook van leren." Bolks werd 7de in 9.50.

Gerrit Henk Hutten

Gerrit Henk Hutten had voor zichzelf de lat hoog gelegd. ,, Wil ik winnen dan moet ik 45 km/uur fietsen." Dat haalde hij niet, want Gerrit Henk Hutten kreeg de grote molen niet lekker rond. ,, Ik ben veel te veel bezig geweest met de organisatie. Hekken neerzetten en tillen, is natuurlijk niet bevorderlijk voor de benen. Die liepen al snel vol en het zuur zat er flink in. Jammer, maar ik heb mijn best gedaan." De winnaar in de 50 plus klasse kwam uit Arnhem. Coen de Wit reed 17.13 en dat was flink sneller dan Gerrit Henk Hutten die in 17.38 over de meet kwam. Bij de jongste klasse reed Bart van Dieren de snelste tijd in 16.47. 

 

  • Bron: Bart Nijstad