De Zaaier
Foto: Google Maps

NIEUWLEUSEN - Techniek toegankelijk maken voor basisschoolleerlingen. Ouders en leerkrachten van basisschool De Zaaier besloten een heuse techniekruimte te gaan bouwen. Het DOE LAB moet een ruimte worden waar wordt gewerkt met hout én elektriciteit. ‘’Er zijn zoveel mooie banen in de techniek.''

Het idee ontstond tijdens een ouderavond eind vorig jaar, door een memopapiertje dat door een van de ouders werd aangereikt. ‘Krijgen kinderen nog wel een hamer in de hand?’, stond er op het gele papiertje. ‘’Ik antwoorde nee, dat gebeurt niet meer. Dat komt onder meer door de druk op het lesrooster. Je moet veel voor klaarzetten om een kind met een hamer te laten werken’’, zegt directrice Hetty Ruitenberg.

Na een brainstorm kwam er al gauw een plan uit de koker om kinderen meer in aanraking te brengen met techniek. ‘’Meerdere ouders zijn actief in de technische sector en dachten met ons mee’’, zegt Ruitenberg.

Klussen

Er moest een ruimte geregeld worden. Er werd zelfs een idee geopperd om een zeecontainer neer te zetten als technieklokaal. Er was echter vanuit de school geen geld beschikbaar om een lokaal te regelen. Dankzij giften van bedrijven, ouders en een heuse sponsorloop, waar 9000 euro mee werd opgehaald, kon het alsnog gerealiseerd worden in de fietsenschuur van de school.

Deze schuur werd omgebouwd tot ‘laboratorium’. Afgelopen zomer hebben flink wat ouders geklust om alles af te krijgen voor aanvang van het schooljaar. Omdat de school zelf niet voldoende mankracht heeft voor het lab, wordt de hulp ingeschakeld van vrijwilligers. ''We zijn heel blij met deze mensen'', zegt de directrice.

Goede vakmensen

Werken met je handen dus. Ook om een brug te slaan tussen de beroepspraktijk en de kinderen. Belangrijk volgens Ruitenberg: ‘’Er is te weinig personeel in de technieksector. Daarnaast komen kinderen te weinig in aanraking met technische beroepen. Er zijn gewoon goede vakmensen nodig.’’

Morgen wordt het DOE LAB geopend. ‘’We zullen dan dan aan den lijve ondervinden hoe het gaat lopen. Ik ben bijzonder trots’’, aldus de directrice.