Foto Harry Woertink

OMMEN - De Open Monumentendag in Ommen kende een druk programma met veel activiteiten en veel publiek.

Het Laar

Rondom het Historisch Museum en de molen Den Oord was van alles te doen en ook Ada’s Hoeve, die het 100-jarig bestaan vierde werd bezocht door honderden belangstellenden. Verder had Huize Het Laar over belangstelling niets te klagen. Het grote witte markante huis is samen met het Laarbos een Rijksmonument en was opengesteld als onderdeel van een wandelroute.

Het zogeheten Kerkenpad door het centrum met drie opengestelde kerken en in de middaguren zang door Ommer koren was eveneens een schot in de roos. Ook het Historisch museum had alles in het werk gesteld de bezoekers te vermaken. Bij de molen Den Oord werd met een mobiele zaaginstallatie bomen tot planken verzaagd en voerden de molenliefhebbers actie om stemmen te vergaren voor de Molenprijs 2023 van de Hollandsche Molen. Naast het Historisch Museum waren ook het Nationaal Tinnenfigurenmuseum en het Historisch Rijwielmuseum gratis opengesteld.

775 jaar Stadsrechten

“In verband met Ommen 775 jaar stadsrechten hebben we dit keer extra uitgepakt met voor elk wat wils”, zegt Gerda Wermink, voorzitter van de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen. “Het was misschien wel te warm, maar dat heeft aan de andere kant ook wel weer zijn charme. In de kerken was het wel heerlijk koel. Maar we kunnen ook begrijpen dat het sommigen misschien heeft weerhouden om mee te doen. Als organisatie zijn we desondanks tevreden en kunnen terugkijken op een geslaagde dag. Vooral de samenwerking met andere organisaties, zoals de musea, de molenstichting, de zangkoren en de kerken was heel goed”.

Officiële opening

Open Monumentendag werd officieel geopend door Riet Vosjan, die zelf ook eerder deel uitmaakte van het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Ommen. Zij ging in haar toespraak in over het belang van het kennen van de geschiedenis van Ommen. Daarbij wees zij ook op de boekwerken die door de organisatie aan de deelnemers werden uitgedeeld met daarin veel informatie over de historie van Ommen. Met het hijsen van de Open Monumentendag door Vosjan en Wermink werd de dag officieel geopend.

  • Bron: Harry Woertink