Het knopenmonument
Het knopenmonument

Anderhalf miljoen knopen vlakbij de ingang van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Voor ieder vermoord kind in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog staat één knoop symbool. Leerlingen van de Nieuwe Veste in Hardenberg hebben de knopen ingezameld voor het knopenmonument van kunstenaar Jeroen Krabbé. Leerlingen Jorn Wiersma en Ruben van den Akker van de Nieuwe Veste zijn trots: “We zouden het zo weer doen.”

Inmiddels zitten Ruben en Jorn in havo 5, de knopen hebben ze achter zich gelaten. “Havo 4 stond voor een groot gedeelte in het teken van knopen verzamelen en tellen”, aldus Jorn. Beide leerlingen blikken terug op het omvangrijke project: “We krijgen veel reacties, we zijn blij met het monument en kregen ook veel geëmotioneerde reacties”, vult Ruben aan.

Reacties

Patrick Prinsen, educatief medewerker bij het herinneringscentrum, krijgt ook veel reacties op het nieuwe monument: “Anderhalf miljoen voelt als zomaar een getal, waar niks bij voor te stellen is. Maar door de knopen wordt het overzichtelijk.”

Tijdelijke tentoonstelling

Het knopenmonument is onderdeel van een tijdelijke tentoonstelling. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met het monument is nog onduidelijk. “Het is wel zo’n sprekend monument dat het hoe dan ook een vaste plek gaat krijgen”, stelt de educatief medewerker.

Nog veel meer knopen

In totaal werden er vierenhalf miljoen knopen ingezameld. Wat er met deze overige knopen gaat gebeuren, is nog niet bekend. Er gaat hoe dan ook iets gebeuren met deze voorraad volgens de docent van Jorn en Ruben: “We hebben ze niet voor niks verzameld.’’