Domineeseik Heemse ‘Boom van het jaar?

HEEMSE - De domineeseik van Heemse bij Hardenberg is genomineerd als Overijsselse boom die meedoet aan landelijke verkiezing voor ‘Boom van het jaar 2023’. Vanaf 4 september tot 16 oktober kan het publiek stemmen voor de landelijke ‘Boom van het jaar 2023’. In elke provincie is een karakteristieke boom genomineerd. De kanshebber uit Overijssel is de domineeseik bij het witte Sint-Lambertuskerkje aan de Scholtensdijk in Heemse.

Oud

Het is een eikenboom van bijna tweehonderd jaar oud, die de naam te danken heeft aan een predikant die geen grafsteen, maar een eikenboom op zijn laatste rustplaats wilde.

Kiek in het Vechtdal

De domineeseik is voorgedragen door Wim Eikelboom, bomenliefhebber en schrijver van het boek ‘Kiek in het Vechtdal’. In dat boek noemt Eikelboom de domineeseik ‘levend erfgoed’. Eikelboom is blij met de nominatie van de eik in Hardenberg: ‘Het is een markante boom met een heel bijzonder verhaal. Deze boom laat ons weer zien hoe belangrijk het is dat we oude bomen koesteren als waardevol levend erfgoed. Ik hoop dat veel inwoners van Overijssel hun stem uitbrengen op deze kanjer van een eikenboom.’

Voor RTV Vechtdal vertelde Eikelboom in december 2021 het verhaal achter de domineeseik bij verschijning van zijn boek ‘Kiek in het Vechtdal’.

YOUTUBE INVOEGEN https://www.youtube.com/watch?v=ruNv7oaYPOE&t=156s

Voor de Boom van het jaar verkiezing zijn twaalf bomen genomineerd. Stemmen op de Overijsselse kandidaat voor de Boom van het jaar 2023-verkiezing kan door hier te klikken.

Foto: SBNL/Rob Visser Photography

  • Bron: Wim Eikelboom