Ommer stadsrechten opnieuw uitgereikt

 

OMMEN - Hoogwaardigheidsbekleders zoals gemeentebestuur, officieel genodigden, ook uit omliggende plaatsen en het Duitse Recke, een koets, middeleeuwse muziek, een stadsomroeper en veel belangstellenden. Dat allemaal om bisschop Otto III vrijdag een feestelijke ontvangst te geven. De bisschop kwam om Ommen opnieuw stadsrechten te geven. Stadsrechten zoals die ook in 1248 – exact 775 jaar geleden – door hem waren uitgereikt. Echter, naar verluid zijn de originele documenten van de stadsrechten ooit kwijtgeraakt en moet Ommen het doen met een kopie.

Otto

De bisschop, nagespeeld door Otto uit Ommen, die ook in dagelijks zo heet met als achternaam De Goey, kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Met de zomp “Hanzestad Ommen” werd de bisschop over de Vecht aangevoerd. Na een korte rit in de koets door Ommen, werd de bisschop vervolgens opgewacht in de rooms katholieke kerk Sint Brigitta.image002.png

In zijn toespraak in de kerk maakte de bisschop gewag dat hij “van boven” eeuwenlang over Ommen heeft mogen uitkijken. In een kwinkslag noemde hij de verkeersproblematiek. Het gemeentebestuur kon op de zegen van de bisschop rekenen als de verkeersproblematiek op de Vechtkade eens voor goed zou worden opgelost.

Uitreiking

Dat de originele documenten waren verloren kon de bisschop maar moeilijk begrijpen, maar zo zei hij desondanks graag bereid was om naar Ommen te komen om ze opnieuw uit te reiken. Burgemeester Hans Vroomen mocht ze samen met de wethouders in ontvangst nemen. Geen papierendocumenten dit keer, maar een van klei gebakken tableau waarin de tekst van de Ommer stadsrechten zijn gegraveerd.

Geschiedenis

In de kerk werd op luchtige en humoristische wijze de geschiedenis van Ommen uit de doeken gedaan en de betekenis achter het verkrijgen van de het stadsrecht. Uit de stadsbrief van de Bisschop van Utrecht blijkt dat de inwoners van Ommen dezelfde vrijheid krijgen die eerder verleend zijn aan die van Deventer, Zwolle en Kampen. Ook enkele Ommenaren traden voor het voetlicht om te vertellen over de geschiedenis en tot slot werd het Ommer lied gezongen.

Maaltijd

De dag werd afgesloten met een middeleeuwse maaltijd op het plein voor de kerk. Shantykoor De Stuwzangers zorgden voor muzikale ondersteuning. Was het bij de ontvangst van de bisschop nog droog, de maaltijd aan het eind van de middag begon met een enorme plensbui, maar gelukkig voor de deelnemers waren de tafels overdekt met een tentdoek.image001.png

Tekst en foto's: Harry Woertink

  • Bron: Harry Woertink