Historisch Museum deelnemer Open Monumentendag Ommen

 

OMMEN - Op Open Monumentendag is er bij het Historisch Museum en de molen van alles te doen. Met het thema ‘Levend Erfgoed’ worden bij het museum oude ambachten gedemonstreerd, waaronder het ouderwets wassen in teilen en een tobbe met wringer, wat in de jaren vijftig heel gewoon was. Verder wordt gewerkt aan een levensgroot schilderij die een opvallende plek gaat krijgen.

Houtzagerij

Molen Den Oord draait op zaterdag 9 september en met een knipoog naar het zaagvaardig maken van deze molen worden ook boomstammen gezaagd tot planken: (nog) niet op kracht van de wieken van de molen maar met een mobiele houtzagerij op krachtstroom. Het zagen moet ook de herinnering naar boven halen van de oude windmolen die in 1824 eerst als houtzaagmolen dienst heeft gedaan.

Behalve de molenwieken draait er ook een straatdraaiorgel; een stuk cultuurgoed dat bijna uit het straatbeeld is verdwenen. Met de naam Paul Rubens zorgt deze draaiorgel op Open Monumentendag voor een gezellige oudhollandse stemming.

Musea

Alle musea in Ommen zijn gratis opengesteld. Het Historisch Rijwielmuseum aan het Kerkplein brengt de bezoekers terug in de tijd met een reeks aan oude fietsen. Het Tinnenfigurenmuseum in het oude stadhuis aan de Markt laat op drie verdiepingen meer dan 100.000 tinnen figuren zien, die opgesteld staan in groeperingen, tableaus en in diorama’s en een prachtige weergave vertonen van belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis, zoals de grootste diorama ter wereld van de ‘Slag bij Waterloo’.

Wandelen

Rode lijn op Open Monumentendag zijn een tweetal uitgezette wandelroutes. Gekozen kan worden uit een historische wandeling op Landgoed het Laar, met twee (koffie)stops, waaronder Ada’s Hoeve. Of een stadswandeling genaamd ‘Kerkenpad’ die gaat langs drie monumentale kerken met in de kerken zang van koren. Ter gelegenheid van de viering van 775 jaar stadsrechten is er voor de deelnemers aan de Open Monumentendag een gratis en uniek boekwerkje over beroepen van vroeger in de gemeente Ommen.

Foto

Voorblad van het unieke boekwerkje die de deelnemers aan de Open Monumentendag Ommen krijgen.

  • Bron: Harry Woertink