Michiel Huzen schrikt niet van een km meer

NIEUWLEUSEN - Ultraloper Michiel Huzen van 9 oktober 1975, nam in juli deel aan de Kardingebultra. Dat is een hardloopwedstrijd waar de deelnemers een ronde van 6,7 km moeten lopen elk uur. Als je dat 24 keer achter elkaar doet dan kom je aan 160 km of anders gezegd 100 mijl. ,, Het ging die dag niet vanzelf. Ik heb diverse keren gedacht van ik stop ermee, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan. Dus deze kan ik ook afvinken." Van de 53 deelnemers volbrachten er tien deze monstertocht. Michiel kwam als vierde binnen.

Steun aan elkaar

,, Ik voelde me die dag niet echt lekker. Ik had een doel en dat was 24 keer dat rondje lopen. De rondjes moesten niet te snel gaan, zo rond de 42 minuten. Dan heb je een dik kwartier pauze voor het volgende rondje. Maar je bent niet alleen, dus ik vroeg een ander, hoe hard hij liep. Dat was plm 52 minuten. Dan heb je wel een kortere pauze maar dat beviel me veel beter. Zo help je elkaar, want dat is wel nodig. Vier ronden voor het einde had ik het weer lastig, maar ineens zag in mijn vrouw Miranda met watermeloen langs de kant staan. Toen dacht nu kan ik echt niet stoppen, dat kan ik niet maken. Ook de aanmoedigingen van anderen geven je ook wel moed. Die vertellen dan wel even. Je bent hier voor een doel en dan mag je niet opgeven."

Jong talent

Michiel die in zijn jeugd korfbal speelde had al snel in de gaten dat hij hardlopen wel leuk vond. ,, Ik ging vaak met een kameraad wel een paar keer een wedstrijd lopen van 15 of 21 km. Ik vond dat leuk en dat is niet minder geworden. Na 27 jaar korfbal  (ik was inmiddels 35) stopte ik met korfballen en ging me meer toeleggen op hardlopen. Van Dam tot Dam en Egmond ik heb alles wel een beetje gedaan. Dan wil je ook een marathon lopen. De eerste ging ondanks een goede voorbereiding niet goed, het was die dag te warm. In het najaar was er in Dieverbrug een marathon door de bossen. Die ging goed in 3.37. Dan wil je meer, maar om elke keer er voor te trainen kost veel tijd. Ik kwam toen tot de conclusie dat ik beter meer marathons kon lopen dan bleef ik een beetje op niveau." Inmiddels staan er 67 marathons achter zijn naam. De snelste was in 2019 in Etten-Leur 3.08.12.,, Dat was mijn topjaar, want ik liep toen ook een pr. op de halve in 1.24."

Harder trainen

,, Voor sommigen is 3 uur een doel, dat was voor mij niet het geval. Om 8 minuten sneller te lopen, moet je heel veel meer doen en dat had ik er niet voor over. Kreeg wel steeds andere doelen. Kun je 42 km lopen, dan moet 50 km ook kunnen. De doelen worden dan steeds bijgesteld. Zo ga je naar de 65 km van Kampen en dan is de 100 km van Winschoten ineens aan de beurt." De 100 km is een wedstrijd in Winschoten waar de deelnemers een rondje van 10 km moeten lopen. ,, Je mag elke ronde 5 minuten op een stoel zitten en dan weer verder gaan. Ik heb de eerste vier ronden door gelopen en kon ik de gespaarde minuten even goed gebruiken. Daarna nog een keer drie rondjes achter elkaar met wat langere rust en tenslotte de laatste drie ronden en kwam ik na 9 uur en 26 minuten binnen." Dat is een gemiddelde van ruim 10 km per uur.

Heen en terug

Michiel is lid van AG'85 en die hebben als sponsor Bos Bedden. Die bedden winkel opende niet zo lang geleden een nieuwe winkel in Nijverdal. Voor de leden leek het een leuk idee om in estafette vorm 42 km er naartoe te lopen. Michiel vond dat estafette gedoe niet zijn ding. ,, Dan loop ik wel alleen heen en terug. Dat heb ik ook gedaan, de hele dag in de regen. Vlak voordat ik thuis was kwam de zon erdoor. Ik maakte snel een foto en gooide dat in de groepsapp. Jullie zijn veel te vroeg gestopt."

Doel

Michiel heeft al heel wat doelen gehaald en afgevinkt. ,, Het lijkt me wel leuk om een keer 24 uur achter elkaar te lopen. 12 uur heb ik al een keer gedaan, maar 24 uur lijkt me nog een mooi doel. Blessures heb ik ook weinig. Ik loop rustig."

  • Bron: Bart Nijstad