Scootmobieltocht in Dalfsen zorgt voor verbinding
Foto: Kiekjeskliek

DALFSEN - Samen met andere scootmobielers toeren door het Vechtdal. Steeds meer mensen met een scootmobiel sluiten zich aan bij de tochten, die in het zomerseizoen iedere maand plaatsvinden. "De mensen genieten ervan", zegt vrijwilliger Theo Feijen, die zelf al jaren 'langs de lijn' staat om te helpen.

De tocht wordt al ruim twaalf jaar georganiseerd in Dalfsen. Van april tot en met september, steeds op de derde woensdag van de maand. ‘’Voor de deelnemers is het spannender dan voor ons, we doen deze tocht al jaren’’, zegt Theo Feijen, hij is een van de vrijwilligers die al jarenlang betrokken is bij de scootmobieltocht. Volgens hem is het belangrijk om dit te organiseren: ‘’Mensen die beperkt zijn kunnen een heleboel dingen niet. Wij zetten de wegen af, zodat ze samen uit kunnen zijn. Ze leren elkaar kennen. Het is een hechte groep.’’

Vergrijzing

Het aantal deelnemers van de tochten groeit. ‘’Het is de vergrijzing. Steeds meer mensen hebben een scootmobiel’’, zegt Feyen. Inmiddels doen er per keer zo’n twintig mensen mee. De volledige lijst van deelnemers, die regelmatig meegaan bestaat uit ruim veertig mensen.

Peter Peerboom reist al twee jaar mee met de scootmobieltocht. Hij heeft het er wel eens over met vrienden uit het westen van het land: ‘’Die staan er versteld van dat dit wordt georganiseerd. Het is een leuk uitje. We ontdekken nieuwe plaatsen. Lekker alles op z’n gemakje. Je leert veel mensen kennen op deze manier. We zijn niet voor niets de gelukkigste mensen van Nederland.’’

In de sloot gereden

Het is belangrijk dat de deelnemers zich op tijd opgeven, omdat er gegevens nodig zijn van contactpersonen van de deelnemers. Mocht er iets gebeuren, dan kan er iemand ingeschakeld worden. ‘’Er is wel eens een scootmobiel de sloot in gereden. Dat is gelukkig allemaal goed afgelopen. De brandweer, politie en de ambulance kwamen ter plekke. Het was een hele happening’’, aldus Feijen.

Van zweefvliegveld tot voetbalstadion

Iedere scootmobieltocht is weer anders. Van tevoren wordt er door de vrijwilligers een bestemming bedacht. Dit is ook de plek waar een korte stop wordt gehouden. Zo bracht de groep de afgelopen jaren een bezoek aan een zweefvliegveld, een distributiecentrum, een varkensboer, het PEC-stadion en een camping.

Wel moet de bestemming binnen een straal van vijftien kilometer van Dalfsen vandaan liggen. De scootmobiel gaan tijdens de tocht niet harder dan twaalf kilometer per uur. ‘’Soms komt er een scootmobieltocht stil te staan, doordat de accu op is. Dan wordt de scootmobiel naar een woning geduwd. Mijn vrouw komt dan die persoon ophalen.’’, zegt Feyen.