Paling roken op de Ommer Bissingh

OMMEN - Dat er woensdag paling in Ommen werd gerookt was van ver al te ruiken. Duizenden bezoekers schuifelden langs de kramen van de palingrokers tijdens de Ommer Bissingh. Voor de liefhebbers was het smikkelen en smullen, voor de palingrokers ging het ook om de titel beste gerookte paling.

De gerookte paling werd kritisch gekeurd om uit te maken wie na afloop zich de beste Ommer Bissinghpalingroker 2023 mag noemen. De jury had in de middag een flinke kluif aan het beoordelen van de aangeboden paling. Het werd palingroker Jonny Vredenburg uit Ermelo, die de felbegeerde Ommer Bissinghbokaal in ontvangst mocht nemen.

Al in de vroege ochtend vonden de palingrokers een plek op de Vechtkade en kon de strijd om de titel beginnen. Een zes koppige jury had als taak de ingeleverde paling te beoordelen. Naast de wedstrijd werd er volop vers gerookte paling verkocht.

De Ommer Bissingh is vanouds de jaarmarkt op de tweede dinsdag in juli. Aan dit evenement zijn een aantal woensdagen geplakt waarop tal van evenementen worden gehouden, voor de toeristen maar ook voor de inwoners van Ommen.

Vanwaar de naam Bissingh?

De drukte en het gewoel op de Bissingh verklaart het woord “Bizzing” wat is verbasterd naar Bissingh met een h. Dat de dag waarop de Ommer jaarmarkt wordt gehouden ooit ‘Bisschopsdag’ genoemd zou zijn is een fabel. De jaarmarkt is geen privilege ooit verleend door de Bisschop van Utrecht. Woordenboeken van destijds staven de uitleg dat het woord “Bissingh” de betekenis heeft van drukte, kermis en jaarmarkt. Bij warm en broeierig weer kan het voorkomen dat koeien met de staart in de hoogte door de weide hollen. Dat hollen wordt ook bizzen genoemd. De betekenis van de naam “Bissingh” is dus afkomstig van het woord “Bizzen”. Het woord “Bizzen” is een vroeger gebezigd woord als het gaat om drukte en heen en weer lopen. Op het eerste logo van de organiserende Stichting Ommer Bissingh Evenementen komt dan ook een bizzende koe voor. Verder siert een (Ommer)molen het logo evenals een gevulde mand met kersen en opeengestapelde ronde kazen. En uiteraard een Ommer boer en boerin in Sallandse klederdracht.

 pa1.jpg20230816-000_9014.jpgpa2.jpgpa3.jpgpa4.jpgpa5.png

 

Tekst: Harry Woertink – Foto's: Ronald Bakker

  • Bron: Ronald Bakker