Gaat roken, alcohol en sport samen?

VECHTDAL - Binnenkort beginnen de voetbalcompetities weer. Het was even schrikken voor de diverse clubs, toen staatssecretaris Maarten van Ooijen met het idee kwam om alcohol in sportkantines te verbieden. Gelukkig was het een storm in een glas water en verdween het idee snel in de prullenbak. Carles Bemboom die bij FC Ommen regelmatig een biertje tapt, denkt dat het de doodsteek van veel clubs was geweest. ,, Ik denk dat met name de voetbalverenigingen het hoofd dan niet boven water kunnen houden. Een ruwe schatting aan kantine inkomsten is zeker wel 50% aan bier opbrengsten."

Is roken slecht

Hoe hoger er gespeeld wordt hoe minder er gerookt wordt. Bij de lagere klassen komt het gewoon voor, dat er vlak voor de wedstrijd nog een sigaret in de brand wordt gestoken. Na afloop kunnen ze soms niet wachten en staan ze in voetbaltenue direct na de wedstrijd al te paffen. Ten eerste geen gezicht en zeker geen voorbeeld voor de jeugd.  Bij PEC Zwolle en HHC Hardenberg zal dat niet voorkomen. Bram Bemboom die moet zorgen dat de mannen van PEC in goede conditie zijn kan zich dan ook niet voorstellen dat de spelers roken en veel bier drinken. ,,Spelers zijn 6 dagen per week op de club en worden dagelijks gemonitord op hun fitheid. Er wordt fysiek steeds meer van hen gevraagd. Voor mijn gevoel drinkt de jeugd steeds minder. Wat ze in hun vrije tijd doen hebben wij geen invloed op. Ik kan me niet voorstellen dan spelers veel drinken en roken." Sporters die roken zijn er zich vaak terecht van bewust dat roken slecht is. Ze denken echter dat ze juist door veel te sporten de nadelige effecten van roken ongedaan kunnen maken. En die gedachte klopt niet. Of je nou veel sport of weinig, roken is net zo schadelijk! !

Teer

Een van de grote boosdoeners is teer. Teer blijft achter in de longen en zet zich vast aan de longblaasjes. Door langdurig roken vormt zich een slijmlaag van teer in de longen waardoor de longblaasjes niet meer goed kunnen functioneren en uiteindelijk zelfs afsterven. Het teer verstopt als het ware de longen waardoor je minder goed zuurstof op kunt nemen, terwijl je zuurstof juist nodig hebt voor je uithoudingsvermogen. Wanneer een roker stopt, dan duurt het overigens 7 à 10 jaar voordat de longen weer redelijk schoon zijn. En dat wordt niet minder door te sporten! Voor de korte sprintjes op het voetbalveld zal het niet zoveel uitmaken, omdat je daar gebruik maakt van de zogenaamde anaerobe verbranding (zonder zuurstof) . Je spieren gebruiken andere stoffen dan zuurstof. Een goede zuurstofvoorziening is vooral van belang bij sporten waar je een lang uithoudingsvermogen nodig hebt. Bij duursporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen gaat het om de aerobe verbranding (met zuurstof) en is de zuurstofvoorziening doorslaggevend. Maar ook op het voetbalveld is de aerobe verbranding belangrijk, tenminste wanneer je ook een tweede helft nog fit wil kunnen uitspelen.

Alcohol

Hoe slecht is alcohol (bier) na de wedstrijd. Voor de wedstrijd is het duidelijk, dat gaat niet. Veel sporters (voetballers) denken dat de bier na de wedstrijd niet zo slecht is. ,, Moet kunnen." Sporten onder invloed van alcohol zorgt voor een minder goede concentratie, tragere reactiesnelheid en slechtere oog-hand-coördinatie. Zaken die net erg belangrijk zijn in de meeste sporten. Daarnaast zorgt sporten met alcohol in het bloed voor een rechtstreeks risico op blessures.
Die biertjes na een pittige wedstrijd verstoren je herstel. Alcohol belemmert de opbouw van spieren en remt de aanmaak van hormonen zoals testosteron. Daardoor herstellen je spieren zich langzamer.
Tijdens het sporten verliest het lichaam vocht. Na het sporten is het van belang om het lichaam te hydrateren, zodat het lichaam goed kan herstellen. Het drinken van alcohol zorgt voor meer uitscheiding van urine. Uit studies blijkt dat het consumeren van grote hoeveelheden alcohol hydratie na fysieke inspanning kan vertragen. Het consumeren van kleine hoeveelheden alcohol heeft geen negatief effect op de hydratatie na het sporten (1). Pascal Diender trainer van HHC denkt dat de spelers bij HHC niet zoveel drinken. ,,Bij HHC wordt na de wedstrijd ook een biertje gedronken, maar minder dan in de lagere klassen. Spelers zijn meer bezig met presteren en houden rekening met sporten, voeding en rust."

Aanvullen spieren

Tijdens het sporten gebruikt het lichaam de suikers die in de spieren zijn opgeslagen in de vorm van glycogeen om energie te genereren. Na het leveren van een fysieke inspanning is het van belang om deze glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen. Het beste moment om deze voorraad aan te vullen is kort na het sporten, door middel van consumptie van koolhydraten. Wanneer voldoende koolhydraten worden geconsumeerd en daarbij alcohol wordt gedronken, lijkt dit geen invloed te hebben op het herstel van de glycogeen voorraad. Als er onvoldoende koolhydraten worden geconsumeerd, maar wel alcohol wordt gedronken, dan wordt de voorraad niet voldoende aangevuld. Waarschijnlijk komt dit doordat de suikers en/of koolhydraten in alcoholische dranken wel kunnen bijdragen aan het aanvullen van de glycogeenvoorraad, maar op zichzelf niet voldoende zijn om de voorraad volledig aan te vullen (1).

Voorbeelden

Er zijn voorbeelden zat van hoe slecht alcohol is. Enkele jaren geleden bij een voetbalwedstrijd had iemand 's avonds ervoor teveel gedronken. Hij raakte die middag geen bal. Op de tribune zaten een paar kameraden. ,, Hij was vanochtend om vijf uur nog ladderzat." Bij een andere wedstrijd had de spits ook teveel gedronken. Hij moest om 12 uur nog wakker gemaakt worden. Hij raakte die middag geen knikker en liep zijn ploeg promotie mis. Zijn commentaar was veel zeggend. ,, Het is maar vijfde klasse." Voor veel voetballers is vaak de derde helft erg belangrijk.

  • Bron: Bart Nijstad