Meditatiemoment tijdens stotterbijeenkomst
Meditatiemoment tijdens stotterbijeenkomst

Ieder jaar organiseert de internationale stottervereniging Stamily een kamp speciaal voor mensen die stotteren, dit jaar in Lemele. Sybren Bouwsma van de organisatie vertelt dat er bijna vijftig jongeren uit alle hoeken van Europa komen, “Deze week is heel belangrijk, mensen voelen zich verbonden met andere stotteraars. We hebben mensen uit Estland, Finland, Zweden, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland.”

De organisator, is zelf lid van de Nederlandse stottervereniging Demosthenes, is er dit jaar voor de zesde keer bij. Het door Erasmus+ gesubsidieerde evenement vond eerder plaats in Italië, maar nu dus in Lemele. Waarom nou Lemele? “Ik kijk zelf altijd naar plekken in de natuur”, vertelt Sybren, “Deze week wordt er gesproken met deelnemers over volgend jaar, de jongeren worden er echt bij betrokken zodat ze zelf hun behoeftes kunnen uiten.”

Niet alleen

Dat het volgend jaar weer plaatsvindt, is volgens Sybren ontzettend belangrijk; “Heel veel jongeren voelen zich heel erg alleen, het is belangrijk om te merken dat je niet alleen bent. Het is voor sommige jongeren voor het eerst dat stotteren er niet echt meer toe doet. Een deelname is vaak levensveranderend.”

Er komen veel positieve reacties op het kamp van deelnemers vertelt Sybren, “Er worden vriendschappen voor het leven gesloten.” Eén van de deelnemers, Ismail uit Estland, bevestigt dat, “Het geeft mij zelfvertrouwen om met andere stotteraars te zijn. We maken connecties en we delen verhalen.”

Ook Lucia uit Spanje herkent zich in het verhaal van Sybren en Ismail, “Min of meer stottert één procent van de wereldpopulatie, er zijn veel dingen die andere mensen niet snappen. Het is belangrijk om niet alleen te zijn, ik heb connecties nodig met anderen die ook stotteren.”

Verschillende activiteiten

Het thema van de week is ‘Natural Connection’, “Dat heeft alles te maken met de verbinding met elkaar en met de locatie waar we zijn”, aldus Sybren. Tijdens de internationale bijeenkomst, die van 12 tot en met 20 augustus plaatsvindt bij Erve Aaftink, worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er onder andere sportactiviteiten, dansactiviteiten, workshops en op vrijdag 18 augustus is er een open mic sessie. “Jongeren worden zo uitgedaagd om in het openbaar te spreken”, vertelt de organisator. In de avond is er een openhuis voor alle belangstellenden.