Tekst en foto's: Harry Woertink

OMMEN - Treintje Bello deed op Bissingh-woensdag Ommen aan en stopte vanuit Hellendoorn bij de halte Markt. Bello is een treintje maar dan op de weg. Dankzij het mooie weer stapten tal van kinderen in – al dan niet vergezeld van hun ouders – voor een ritje door het Ommer centrum.

Bello weer tot leven gebracht

Het idee om Bello te laten rijden als toeristische attractie is ontstaan in 1978 toen Hellendoorn haar 900-jarig bestaan vierde. De spoorlijn, het station, eindpunt Hellendoorn waren lang vervlogen herinneringen geworden. “Bello moet Bello herleven” was het idee hierachter. Een groep vrijwilligers bouwde een nieuwe Bello op luchtbanden en met een ZZ-kenteken.

In juli en augustus rijdt Treintje Bello wekelijks vanaf diverse verblijfsaccommodaties in Hellendoorn naar het centrum van Nijverdal. Het treintje wordt bemand door vrijwilligers. Bello is speciaal ingericht voor rolstoel vervoer en biedt plaats aan 50 personen. Dit keer werd treintje Bello uitgeleend aan Ommen.

Stoomtrein

Van 1910 tot 1935 reed tussen Hellendoorn en Neede een stoomtrein. Bello maakte een grote indruk op de dorpsbewoners. Men kende immers alleen paard en wagen. Bello vervoerde stomend en puffend personen en goederen met de snelheid van wel 30km per uur.

20230809 113226

Kidsdag

Vanuit het treintje hadden de inzittenden goed zicht hoe druk het was op de braderie en konden ook zien dat de straten en pleinen veranderd waren in een speelparadijs voor kinderen met veel attracties en vermaak, van springkussens tot mobiele kinderboerderij. Het ging om het Bissingh-thema “Kidsdag” waar kinderen in het middelpunt stonden.

 

  • Bron: Tekst en foto's: Harry Woertink