Stotteren nog steeds een taboe

LEMELE - In het kleine dorpje Lemele komen in augustus 2023 bijna 50 jongvolwassenen uit 8 Europese landen ruim een week lang samen om met elkaar te stotteren. Stotteren is nog steeds een taboe waarover vele geruchten gaan en waarvan de buitenwereld nog steeds vindt dat je er van af moet komen. Veel jongeren die stotteren durven hun stotteren normaal gesproken dan ook niet te laten horen en leven in een sociaal isolement.

Tijdens deze internationale bijeenkomst, die plaatsvindt tussen 12 tot en met 20 augustus op en rond de groepsaccommodatie Erve Aaftink, wordt dan ook niet gefocust op therapie of minder stotteren, maar juist op het willen en kunnen spreken. De week bestaat uit verschillende workshops en oefeningen die uitdagen tot het durven spreken in het openbaar.

Nederland

In Nederland stotteren tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal. Stotteren was lange tijd een ongrijpbaar onderwerp voor de wetenschap. De variatie tussen mensen die stotteren onderling, maar ook binnen een en dezelfde persoon dit stottert is simpelweg te groot voor pasklare antwoorden. Een ervaringsdeskundige maakt de balans op van vele jaren stotteronderzoek.

Levensveranderend

En er is ook ruimte voor sportieve en muzikale activiteiten. Het is de zesde keer dat deze uitwisseling wordt georganiseerd (maar nu voor de derde keer in Nederland). Deelnemers aan eerdere uitwisselingen gaven aan dat deze week de meest bijzondere week van hun leven tot nu toe was en vaak ook levensveranderend is. Op vrijdag 18 augustus is er ’s middags een open mic-sessie waarbij jongeren uitgedaagd worden om in het openbaar een speech te geven. ’s Avonds is er op de locatie een open huis waar belangstellenden (of je nu wel of niet stottert) een bezoekje kunnen brengen.

De jongerenweek wordt mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie van Erasmus+.

  • Bron: Sybren Bouwsma