Henk en zijn vijfde Vierdaagse

HARDENBERG - Henk van der Veen (71) is alweer druk in de tuin aan het werk, een dag nadat hij voor de vijfde keer de Nijmeegse Vierdaagse volbracht. Henk begon ermee in 2015 en liep elke keer de 30 km.,, Die 50 km is me te lang, 30 km vind ik een prima afstand. Nu een beetje last van de knie maar voor de rest is het prima gegaan."

Henk van der Veen

In de Marslanden kennen ze de markante figuur goed. Niet alleen vanwege zijn camper, maar ook van de Friese vlag die in zijn tuin wappert. Ook loopt Henk vaak op klompen met de Friese pompebleden erop. Bij Bakker Bart kennen ze hem ook goed, want Henk komt daar regelmatig een ontbijtje eten. Natuurlijk is Henk verder herkenbaar aan zijn grote snor. Henk zou eerst met zijn kleinkinderen de Vierdaagse lopen. ,, Dat ging op het laatst niet door, want ze zagen er toch wel tegen op. Mijn zoon kreeg wel de kriebels, en die heeft de 50 km gelopen. Die kwam ik dan de laatste 10 km tegen."

Trainen

Aan de Nijmeegse Vierdaagse deden dit jaar 47.000 mensen aan mee, daarvan kwamen er 39.000 aan de finish. Met andere woorden het is geen kattenpis. Henk trok er ook regelmatig op uit. ,, Je krijgt een schema en als je dat volgt dan is het prima te doen. Er zijn echter nog steeds mensen die denken, dat je het zomaar even doet. Die komen dan wel van een koude kermis thuis." Ook zijn schoenen en sokken erg belangrijk. Want als dat niet in orde, kunnen ze letterlijk op de blaren zitten."

Via Gladiola

Vrijdag is de dag van de intocht op de Via Gladiola. Aangemoedigd door zo’n honderdduizend toeschouwers worden de laatste kilometers richting de eindstreep een zinderend en muzikaal feest. Marcherend, swingend of strompelend, iedere deelnemer aan de  4Daagse raakt onder de indruk van zoveel enthousiasme langs de kant. Volgens Henk is dat een heel groot feest. ,, De laatste 10 km is echt geweldig. En dan staan er ook nog bekenden je op te wachten. Dat zijn wel emotionele momenten. Dat vergeet je niet snel."

  • Bron: Redactie Vechtdal Bart Nijstad