Overall uit en pak aan

VILSTEREN – Het is stil in de stal van Maurits Rolof Hubertus Marie von Martels (10-11-1960) . Hij en zijn vrouw Aimée hebben de koeien verkocht, want Maurits kan het boer zijn en gedeputeerde van de provincie Overijssel niet combineren. ,, Als die baan niet was gekomen dan was ik gewoon boer gebleven. Samen gaat niet, maar ik mis ze wel de koeien en ook het voetbal mis ik.” Een boer is altijd begaan met zijn beesten. Dus de overall gaat uit en het maatpak komt weer uit de kast.

Voetbal

Voetbal is ook een grote passie van hem. ,, Ik heb nog tot vorig jaar gespeeld, maar mijn heup wil niet meer. Alleen als Vilsteren promoveert naar de hoofdklasse doe ik weer mee. Ik vind het niks dat zaterdag en zondag samen gaat. Volgens mij gaat dat problemen opleveren, want ze komen dan velden tekort, die er zondag verlaten bij liggen.”

Paarden

Maurits weet nog niet helemaal wat hij met de stal gaat doen. ,, Onze oudste zoon Justus woont nog thuis en wil graag iets met paarden gaan doen, samen met zijn vriendin Jorine. Hoe precies weten we nog niet. Eens kijken wat het allemaal gaat kosten en wat er allemaal moet gebeuren. Ik heb nog twee zonen, dus het moet wel goed op papier komen.  We willen geen ruzie in de tent.” De enigen die nu in de stal vertoeven zijn de zwaluwen die in en uitvliegen. 

Laatbloeier

Maurits von Martels noemt zichzelf een politieke laatbloeier. ,, Ik was 45 toen ik raadslid in Dalfsen werd. Het trok me eerst helemaal niet, de politiek. Besturen vond ik wel leuk, want zat in diverse besturen, zoals de Rabobank en school. Ze vroegen me of ik bij het CDA wilde. Zet me maar op plek zeven, want dan kom ik er toch niet in. Kregen ze acht zetels dus ik zat in de raad. De eerste twee jaar vond ik er niks aan.  Daarna begon het leuker te worden en interessanter. Ik begon het leuk te vinden. In 2010 werd ik wethouder en dat heb ik met heel veel plezier gedaan. We hadden in Dalfsen een leuke groep.”

Tweede Kamer 

In 2017 kwam ik in de Tweede Kamer, al ging dat niet makkelijk. Ik stond op plek 44, dus in principe kansloos. Een paar mensen hebben toen een soort marketing gedaan om stemmen te winnen. Ik kwam toen met 21.500 stemmen in de tweede kamer. Ik zou met mijn boerenverstand het platteland op de kaart zetten. Het CDA heeft toen niet alert op gereageerd. Ze dachten , we hebben het platteland en we gaan nu ook de stad erbij doen. Dat is niet geslaagd, want ze hebben de steden niet gekregen en het platteland verloren. Daar is de BBB nu in gesprongen.”

Rijdende trein 

Wat verwacht Maurits van de provincie? ,, Ik stap op een rijdende trein. Veel dingen zijn al in gang gezet en moeten afgerond worden. Andere projecten moeten we mee aan het werk, zoals stikstof. Daar maken ze een veel te groot probleem van en kost veel te veel geld. Bijna 60 procent van de boeren van boven de 55 heeft geen opvolger, dus die verdwijnen. Als we hier over twaalf jaar weer zitten, dan zeggen we. Waar ging het toen over, stikstof probleem is dan al weg. Ik zie meer het probleem liggen bij de droogte. Dat is een veel groter probleem.”

De Wolf 

Ook de wolf komt ter sprake. ,, Het is een beschermd dier, maar het moet wel beheersbaar blijven. Ik ga nu kijken in Gelderland en Drenthe hoe ze het daar aanpakken, want als we teveel wolven hebben dan is dat een probleem. Iedereen vindt er wat van, beheer is heel belangrijk.”

Gezin 

Wat vindt zijn vrouw ,Aimée er van dat hij weer vaak op pad is. ,, Voor mij vindt ze het leuk, maar ik ben wel vaak weg. Je bent gewoon 60 uur van de week bezet.  We deden het samen de laatste twee jaar, dus hier moeten we ook een weg in vinden. MIsschien ben ik er over 4 jaar ook wel klaar mee, want Roy de Witte (vorige gedeputeerde van de provincie Overijssel) vond dat zijn gezin in de knel kwam en stopt al na vier jaar. Het heeft wel een hele impact op je privé leven. Ik ben dan wel elke avond thuis. Ze zeggen al, hou je eigen agenda goed in de gaten.” 

  • Bron: Bart Nijstad