eigen foto

HOONHORST - Zomer is niet alleen de tijd van strandvakanties, braderieën en barbecueën, het is ook de tijd van de autorodeo’s. Zo wordt op 16 juli de autorodeo van Hoonhorst gehouden. "Je moet het gewoon mooi vinden."

Op een autorodeo geef je je sloopauto een laatste mooie dag, voordat 'ie naar het oud ijzer gaat. Organisator André Damman heeft er zin in en hoopt op goed weer: "Het meeste is al geregeld. De meeste auto’s zijn klaar. Volgende week gaan we het terrein klaarzetten." Damman deed zelf al tien keer mee aan de rodeo. Sinds kort zit hij bij de organisatie.

De voorbereidingen zijn volgens Damman net zo leuk als de autorodeo zelf. Saamhorigheid staat volgens de organisator dan ook hoog in het vaandel. "We helpen elkaar", aldus Damman.

De deelnemers komen niet alleen uit Hoonhorst. Er doen zo’n zestig tot zeventig mensen mee aan de autorodeo. "Het mooiste is als je een dikke bak hebt, zodat je wat kan opvangen", zegt Damman.

Veiligheid

Een ronde, ook wel een heat genoemd, start met ongeveer vijftien auto's. De auto's mogen op elkaar inrijden tot er een vastgesteld aantal over is. Deze gaan door naar de volgende ronde. De rodeo begint om 13.00 uur, er wordt gestreden in een lichte en een zware klasse.

Per klasse worden prijzen beschikbaar gesteld voor de beste deelnemers. ’s Ochtends worden de auto’s gekeurd. Hierbij worden de regels ten aanzien van de veiligheid en het milieu strikt gehanteerd. "Ik hoop op een mooie dag, zonder dat er gewonden vallen. Daarom controleren we de auto’s ook goed. Het is allemaal redelijk veilig", aldus de organisator.

Wrakkenraces

Na deze rondes volgen de herkansingsrondes en de grote finale. Ter afsluiting zijn er nog de wrakkenraces. Alles wat nog rijdt op het einde van de dag, mag de baan op. "Als je de auto nog wakker krijgt mag je meedoen", aldus Damman.

  • Bron: Vincent Corjanus