Cadautjes voor kinderen onder de armoedegrens: ''Er wordt aan ze gedacht''
Eigen foto

NIEUWLEUSEN / DALFSEN - Een tas vol cadeautjes. Speciaal voor kinderen in gezinnen die wat minder te besteden hebben. Het is een initiatief van de diaconieën van de kerken in Nieuwleusen, voor kinderen in de gehele gemeente Dalfsen. De organisatie van de actie zag het aantal kinderen die leven onder de armoedegrens hard groeien.

''Er worden dit jaar 225 tassen uitgedeeld. Dat wil zeggen dat er minstens 225 kinderen in de gemeente opgroeien in armoede'', zegt Eline Bovenhuis Talen. Zij houdt zich bezig onder andere bezig met organisatie van het vullen van de tassen. Vorig jaar waren dat nog 180 kinderen. Humanitas benadert gezinnen die voor de actie in aanmerking komen. Vrijwilligers van Humanitas bezorgen de tassen bij de gezinnen thuis.

De Actie Vakantie Tas ontstond een jaar of zes geleden. De vraag kwam vanuit Humanitas, om iets voor de kinderen in armoede te betekenen. De actie werd met het jaar groter. Eerst deden enkel de kerken mee, maar inmiddels is het ook voor inwoners van de gemeente Dalfsen mogelijk om bij te dragen aan deze actie, door zelf tassen met speelgoed te vullen. Naast speelgoed zitten er ook bonnen in het tasje, voor bijvoorbeeld een ijsje.

Dubbel

Bovenhuis Talen vindt het belangrijk om kinderen op deze manier een mooie start van de vakantie te geven. ‘’Dat ze weten dat er aan ze gedacht wordt’’, zegt Bovenhuis Talen. Er zitten ook Oekraïense vluchtelingkinderen bij, die ook een tas krijgen dit jaar. Het is volgens de organisator heel dubbel, omdat ze blij is dat zoveel mensen willen bijdragen aan de tassen. ‘’Het is mooi om te zien, het is een hele concrete actie waarin je echt iets kan betekenen voor de ander’’, aldus Bovenhuis Talen.

Voorspoedig

De lege tassen worden eerst uitgedeeld. Het is de bedoeling dat de persoon voor €12,50 passend, bij de leeftijd en het geslacht van het kind, cadeautjes uitzoekt. Deze gegevens zitten in de tas zelf, onder een zogenaamde code. Onder deze code hangen namelijk de naam van het kind en de adresgegevens, wat handig is voor de bezorging. Zonder codes komen de cadeautjes niet op de bestemming. En zo blijven de kinderen anoniem. Diverse mensen hebben een grote bak voor de deur staan, waar de tassen worden ingeleverd. ‘’Het gaat eigenlijk heel voorspoedig’’, zegt Bovenhuis Talen.

Ondanks dat de actie vanuit de kerken wordt georganiseerd, maakt het niet uit of het om christelijke kinderen of niet christelijke kinderen gaat. ‘’Het uitgangspunt is om kinderen blij te maken’’, aldus Bovenhuis Talen.