Tips bij het kopen van een nieuwe woning

REGIO - Vroeg of laat krijg je ermee te maken, het kopen van een nieuwe of andere woning. Waar de één kiest voor een nieuwbouwproject, waarbij ze alles naar eigen wens kunnen indelen, kiest de ander ervoor om een bestaande woning te kopen. Vooral deze laatste groep is een enorme groep, die zich vaak niet voldoende realiseert wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken. Stel dat je een woning koopt waar nog het nodige aan gedaan moet worden, is het wel prettig dat je hier ook financiële middelen voor hebt. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om op de top van je hypotheek te gaan zitten, terwijl je eigenlijk nog een aanzienlijke zak met geld nodig hebt om het enigszins leefbaar te maken. Om ervoor te zorgen dat je een huis koopt, waarin je ook binnen afzienbare tijd prettig kunt wonen, hebben we een aantal tips voor je.

Verdiep je in de markt

Voordat je begint met fysieke bezichtigingen, is het belangrijk om online onderzoek te doen naar de verschillende woningen en buurten die je interesse hebben gewekt. Maak gebruik van bekende vastgoedsites en -platforms om informatie over de marktwaarde, buurtvoorzieningen en prijsgeschiedenis van vergelijkbare woningen te vinden. Dit zal je helpen om een goed beeld te krijgen van wat er beschikbaar is en tegen welke prijzen. Zo voorkom je dat je straks te veel geld betaalt voor een woning die niet helemaal voldoet. Overigens kan het ook zijn dat er een mooi nieuwbouwproject komt, waar je eventueel wel oren naar hebt. Let wel op dat je ook bij een nieuwbouwhuis nog het nodige moet doen, zoals de vloeren, nieuwbouw stucen, maar ook tal van andere zaken om het huis bewoonbaar te maken.

Nieuwbouw of bestaande bouw

We hebben het er al even over gehad, maar je hebt bij het kopen van een woning natuurlijk de keuze om te gaan voor een bestaande woning, maar wil je alles naar eigen wens kunnen invullen, dan is nieuwbouw misschien een beter idee. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat een nieuwbouwwoning vrijwel casco wordt opgeleverd. Dat houdt in dat er geen vloeren liggen en je ook moet nadenken over dunpleister nieuwbouw voor op de muren en eventueel plafonds. Daarbij komt ook dat je bij projectbouw vaak gebonden bent aan bepaalde regels, waardoor het vaak mooier lijkt om te laten bouwen, dan dat het in werkelijkheid is.

Potentie van de woning

Tijdens je huizenjacht is het belangrijk om door een huis heen te kunnen kijken. Stel dat je naar een ontzettende oude woning gaat kijken, dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden. Zo kan een stucadoor de oude muren wel voorzien van een laag pleister en kan er vaak ook wel een stuk worden bijgebouwd. Juist dit soort woningen zijn ontzettend interessant, omdat er veel minder mensen op afkomen en de kans op een succesvolle koop tegen de juiste prijs dus groter is. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een instapklare woning veel meer in trek is, dan een woning waar je eerst een half jaar aan moet klussen.

  • Bron: Evert Jan Pasman