Foto: Kiekjeskliek
Foto: Kiekjeskliek

OMMEN - De Ommer Bissinghbel schalde ouderwets. Dat betekent het begin van het zomerseizoen, traditioneel op de maandag voor de jaarmarkt. Maar voordat de jaarmarkt begint, konden de Ommenaren eerst genieten van Accordeola Lemelerveld, Tineke én George Baker.

Dit jaar is het spreekwoordelijke thema 'lief zijn voor elkaar'. De opening is volgens de organisatie een knipoog naar de ouderen uit de gemeente Ommen. ''Het is al jaren een goed gebruik, om ook alle bewoners van de zorginstellingen uit te nodigen deze avond bij te wonen'', aldus de organisatie. Vorig jaar was Ben - Hij Was Maar Een Clown - Cramer de muzikale hoofdgast.

photo 2023 07 10 21 10 06

Geschiedenis

De Bissingh was eigenlijk een traditionele jaarmarkt. Dit vind sinds 1557 al plaats op de tweede dinsdag in juli. Morgen dus. Tegenwoordig is de Ommer Bissingh meer dan alleen de jaarmarkt, zo is onder andere vanaf 19 juli tot en met 23 augustus iedere woensdag live muziek, is er een veekeuring en een kidsdag.

Waar het woord Bissingh vandaan komt, is onder de Ommenaren regelmatig een punt van discussie. Zo zeggen sommigen dat de Bissing een voorrecht is dat Ommen gekregen heeft van de Bisschop van Utrecht. De dag waarop de jaarmarkt gehouden werd, kreeg dan ook de erenaam Bisschopsdag. Tijdens het voortkruipen van de tijd zou dit verbasterd zijn tot Bissingh.

photo 2023 07 10 21 11 40