VechtdalTrail dit jaar zwaarder door droogte: "Dwars door het zand heen"
Eigen foto

OMMEN - De jaarlijkse VechtdalTrail wordt dit jaar naar verwachting zwaarder dan ooit. Het parcours is zachter en muller door de droogte en de hoge temperaturen. De organisatie is druk met de voorbereiding en zorgt voor een extra waterpost.

Trailrunning is hardlopen door de vrije natuur. Door bossen, over heuvels en smalle wandelpaden. Het is met name populair in bergachtige gebieden zoals de Alpen of Ardennen. Maar dus ook dicht bij huis, in Ommen. Het gaat om lange afstanden van minimaal twintig kilometer tot zeer lange afstanden, zoals de ultraloop van vijftig kilometer.

Mul zand

De loop gaat door de Sahara bij Ommen. "Nu is alles zo droog, zelfs buiten de Sahara is het zand heel erg mul", zegt initiatiefnemer Igor van Elburg. Toch hoopt hij niet op regen. "De meeste mensen vinden dit juist wel een extra uitdaging. Het is niet zo dat we ze sparen, we gaan dwars door het zand heen."

Extreem

Trailrunning kan dus worden gezien als een prestatietocht waarbij je zowel fysiek als mentaal op de proef wordt gesteld. Het is echter geen wedstrijd, het maakt niet uit of je er zes of zeven uur over doet.

Er zijn enkele verzorgingsposten, langs de parcours, maar de deelnemers zijn toch deels zelf verantwoordelijk voor voldoende eten en drinken. Hoewel er dit jaar wel een extra waterpost is, omdat het waarschijnlijk dertig graden gaat worden die dag. "Dat is best wel extreem. Dan is het net alsof je in Marokko loopt."

Proefdraaien

Er werken zo’n vijftig vrijwilligers mee aan de VechtdalTrail. De voorbereidingen zijn momenteel bezig. Ook werden al wat rondjes proefgedraaid. "Nu komt het erop aan of alles wat we hebben voorbereid, ook echt gaat lukken. Dat is spannend", zegt Van Elburg.

Natuurbescherming

Met zo’n 560 deelnemers, is de VechtdalTrail nog relatief klein. Dat moet volgens Van Elburg ook zo blijven: "Er zijn veel bezoekers die ook echt voor de natuurbeleving komen. We staan ook op gespannen voet met de natuurbeheerders, want we gaan door Natura 2000-gebieden."

Om schade aan de natuur te voorkomen, wil de organisatie voorkomen dat de VechtdalTrail te groot wordt. Een groot deel van de route gaat over normaal toegankelijke wandelpaden of mountainbikeroutes. Ieder jaar doneert VechtdalTrail een bedrag aan SupportForNature. Vorig jaar werd er ruim 3.500 euro gedoneerd aan dat goede doel.

Vanuit de start aan de rand van het Ommerbos gaat de route door Arriën al slingerend richting het buurtschap Stegeren, over de Vecht, langs De Beerze Bulten. Volgens de organisatie is dat het zwaarste gedeelte van de trail met de nodige klimmetjes en afdalingen. Via de oude arm van de Vecht gaat het de route dan weer terug in de richting Ommen. De VechtdalTrail is op zaterdag 8 juli.