Beste tuigpaarden en Friezen van Nederland naar CSI Ommen

OMMEN - CSI Ommen krijgt komende week niet alleen de beste springruiters in de baan, ook de top van de top onder de tuigpaard- en Friezen rijders laden hun beste paarden in. Op woensdag 5 juli staat er een aangespannen avond op het programma met ook nog eens plek voor twee showblokjes mensport.

De aangespannen sport kent een sterke aanhang en zal veel ‘eigen’ publiek meenemen, maar wat te denken van alle andere paardenliefhebbers uit de buurt. Al eerder bleek dat tuigpaarden, Friezen en menners veel bekijks trekken op het internationaal springconcours van de familie Schuttert. “Alleen waren dat toen geen officiële wedstrijden, dat hebben we nu wel. Het is een eer dat we er mogen rijden en nog wel met zoveel nationale rubrieken in zo’n geweldige accommodatie”, vertelt Henriette Hoorn, die de startlijsten met tuigpaarden in no-time vol had.

“Wie wil hier nou niet rijden”, vertelt ze. “We wilden zelf ook de toppers van Nederland hebben en promotie maken voor onze sport. Er komen apart goede paarden.”

Zelf kijkt Henriette Hoorn uit naar de KWPN-hengstencompetitie. “Jonge goedgekeurde hengsten moeten twee seizoenen hengstencompetitie lopen en deze wedstrijd is er één van. Een geweldige rubriek, ook voor de fokkers.” Aan de start komen Martin Morero, Norbert FS, Neon GSM en Olympus HS en voor die laatste zal de familie Schuttert extra aandacht hebben. Olympus HS werd begin dit jaar aangekocht door Jan en Marian Schuttert ter promotie van de tuigpaardensport.

Het was ook de familie Schuttert die een speciale rubriek aan de aangespannen avond toevoegde: tuigpaarden die gemend worden door springruiters of -amazones. “De vaste rijder presenteren de paarden in de eerste rondes met naast zich de gastruiters, maar als de beste paarden moeten overkampen moeten de ruiters het zelf doen”, verklapt Henriette Hoorn. Het tuigpaard dat met de meeste allure, beentechniek, houding, tact en kracht optreedt wint.

Bij de Friese paarden komen vijftien aanspanningen vanuit heel Nederland uit in de damesklasse, open klasse en limietklasse. Verder komen er menners in de baan voor twee showblokken van 20 minuten, waarbij snelheid en wendbaarheid centraal staan. Dat belooft een groots spektakel.

Wie de aangespannen avond wil bijwonen is van harte welkom. De toegangsprijs is 10 euro. De internationale springsport gaat donderdag 5 juli van start en sluit op zondag 9 juli met de Grote Prijs op 1.55m niveau. Voor die tijd om 14.00 uur is er op zondag nog een tuigpaardenclinic door Henk Hammers met Parel W en Harry van Middelaar met Olympus HS. Meer informatie: www.csiommen.nl

 

PROGRAMMA CSI OMMEN woensdag 05-07-2023

Tijd: Rubriek:

19.00 uur Eenspannen Tuigpaarden Kleine Limiet

19.15 uur Eenspannen Friezen Limietklasse

19.30 uur Eenspannen Tuigpaarden Grote Limiet

19.45 uur Mennen

20.05 uur Hengstencompetitie Tuigpaarden

20.20 uur Eenspannen Friezen gereden door Dames

20.35 uur Eenspannen Tuigpaarden Ereklasse

20.50 uur SHOW tuigpaarden voor de menwagen gereden door springruiters en - amazones

21.10 uur Eenspannen Friezen Ereklasse

21.30 uur Tweespannen Tuigpaarden

21.45 uur Mennen

22.05 uur Eenspannen Tuigpaarden gereden door Dames

22.20 uur Einde

  • Bron: Persbericht CSI Ommen