Foto: Mark Zekhuis Landschap Overijssel

LEMELERBERG - Vrijdagavond 21 juli verzorgt Landschap Overijssel een exclusieve nachtzwaluwexcursie in de serie ‘OpStap’ op de Lemelerberg. Onder leiding van een gids, kun je een prachtige avondwandeling maken in dit bijzondere gebied, waar u normaal na zonsondergang niet mag wandelen en waarvoor nu een uitzondering wordt gemaakt. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Onderweg krijg je van onze natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. De mysterieuze nachtzwaluw broedt hier op de grond. De bruingrijze vogel met beigewitte en zwarte onderdelen vangt zijn voedsel in de vlucht. Een boeiende en leerzame excursie, dus meld je snel aan!

De nachtzwaluw

Het karakteristieke ratelende geluid is vanaf ver te horen. In het diepe schemer of donker en in de broedtijd zijn ze te horen: ‘Tjurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....urrrrrrrrrrrr’ Als een mannetje een vrouwtje ziet vertraagt hij de ratel en roept hij nasaal ‘krullet’. Overdag ligt de nachtzwaluw stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Ze maken geen nest, maar leggen de eieren op de kale bodem onder een boom, bosje of struik. Op de Lemelerberg zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. De wandeling start om 21.30 en duurt ongeveer 1,5 uur.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per volwassene. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

  • Bron: Persbericht Landschap Overijssel