Hulphond Sam steun voor ouderen bij dagbesteding de Voart in Dedemsvaart
Foto: Kiekjeskliek

DEDEMSVAART - Sinds kort worden de deelnemers van dagbesteding Stichting de Voart in Dedemsvaart vergezeld door een viervoeter, Sam. Zijn takenpakket? Gezelligheid, warmte en genegenheid. De hond is momenteel in opleiding om een volwaardige therapiehond te worden.

Sam is een labrador retriever, een therapiehond in opleiding. Deze honden staan bekend als stabiel en vriendelijk. Belangrijke eigenschappen om te werken met mensen. Vandaar ook dat labradors vaak worden opgeleid tot blindengeleidehond, assistentiehond voor iemand in een rolstoel, buddyhond voor mensen met PTSS of voor mensen met autisme.

Aimy Benjamins heeft een afstudeeronderzoek gedaan naar de invloed van honden in de zorg. Ze deed dit onderzoek bij haar stage, waar ze werkte met kinderen met probleemgedrag. ‘’Ik dacht dit moet ook kunnen bij ouderen. Mijn hart ligt bij de ouderenzorg.’’ Inmiddels werkt ze bij een dagbesteding voor ouderen in Dedemsvaart. Volgens Aimy is dat de ideale plek om met een therapiehond aan het werk te gaan. De ouderen waar Aimy mee werkt hebben, in veel gevallen, een vorm van dementie.

Geen woorden

Volgens Aimy is het grote voordeel van een therapiehond is dat er geen woorden nodig zijn. ‘’Een therapiehond voelt gevoelens zoals angst en verdriet aan en helpt om de mensen te kalmeren’’, zegt Aimy. Veel ouderen hebben herinneringen aan dieren, dat merkt ze ook aan de manier hoe de ouderen met Sam omgaan: ‘’Veel herinneringen komen terug, dat is mooi om te zien’’, aldus Aimy.

Zo geeft bewoner Jen de hond graag aandacht. Het liefst pakt hij een momentje één op één met Sam: ‘’Dan loop ik er even heen en geef ik hem een snoepje.’’

Opleiding

De opleiding van Sam is niet goedkoop: ‘’Er zit wel een prijskaartje aan.’’ Daarom is Aimy een crowdfunding gestart. Inmiddels heeft ze al bijna 1000 euro opgehaald.

Stichting de Voart biedt individuele begeleiding en 24-uurszorg aan mensen in de gemeente Hardenberg. In locatie de Plompschuur in Dedemsvaart worden dagelijks dagbestedingsactiviteiten georganiseerd.