Foto: Ron Feijen

LEMELERBERG - Ga op zaterdag 15 juli mee met een wandeling met gids 'Opzoek naar de kudde' op de Lemelerberg en ontmoet de herderin met haar schaapskudde. De wandeling wordt georganiseerd door Landschap Overijssel in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch. Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is. Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Je gaat opzoek naar de kudde en als je deze eenmaal hebt gevonden kan de herderin je alles vertellen over de schapen, het begrazingsbeheer en de avonturen die ze meemaakt met de kudde en haar honden. Na de wandeling staat een smaakvolle lunch voor je klaar. De wandeling start om 10.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur.

Lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Arrangement

Ontvangst met koffie/cappuccino/thee met een plak huisgemaakte boscake. Daarna op pad met de gids naar de kudde en bij terugkomst een smaakvolle lunch, bestaande uit een kop verse soep van de dag, focaccia tosti met ham, kaas, tomatensalsa en salade. En één drankje naar keuze. Je kunt kiezen uit diverse frisdranken, koffie/thee, ranja of een sapje. Kinderen kunnen kiezen uit American pancakes met stroop en poedersuiker of een tosti ham/kaas. Donateurs betalen op vertoon van de donateurspas voor het arrangement € 19,50 p.p en voor kinderen tot en met 12 jaar € 12,50 p.p. Niet-leden betalen voor de wandeling (inclusief lunch) € 24,50 p.p. en kinderen € 15,50 p.p.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

  • Bron: Persbericht Landschap Overijssel