Prikkelarm stappen in Ommen: ''Het is leuk en gezellig''
Foto: Kiekjeskliek

OMMEN - De meeste kroegen en discotheken staan niet bekend als prikkelarm. Harde muziek, mensen die elkaar proberen te overschreeuwen en felle lichten. In Ommen besluiten ze het anders te doen. Een avond prikkelarm stappen. Zonder een harde bass, stroboscopen en andere tierelantijnen. Er wordt niet geschreeuwd om elkaar te kunnen horen bij Café de Herberg in Ommen, iedereen is er met gemak te verstaan. Het is een initiatief van Hans van Lingen, eigenaar van het café en het zaaltje naast het café; “Hier in de HMH zaal gebeurt het, we proberen iedere laatste donderdag van de maand het prikkelarm stappen te organiseren.”

Het idee om prikkelarm stappen te organiseren, ontstond bij van Lingen na een gesprek met een vriendin. “De dochter van die vriendin kan niet goed tegen prikkels, ze vertelde dat prikkelarm stappen in Apeldoorn al werd gedaan en echt een uitkomst was.” Het was voor van Lingen wel duidelijk dat hij het niet alleen moest doen. Van Lingen besloot de formule ook in zijn kroeg toe te passen. Hij vroeg autismecoach Marc Bloemendal om hem te ondersteunen. ''Ik heb vooral verstand van bier verkopen, daarom heb ik Marc erbij gevraagd'', aldus de kroegbaas.

Minder prikkels

Afgelopen donderdagavond was het de vierde keer dat het werd georganiseerd. Na de zomer gaan ze weer verder, op maandelijkse basis. Het grote verschil met normale uitgaansavonden in de Herberg is dat de muziek een stuk zachter staat en er mindere heftige lichten zijn. De uitgaansavond start om 20 uur en is voorbij om 23 uur. De bareigenaar krijgt ook veel leuke reacties. “Ommen is natuurlijk niet heel groot, mensen komen hiervoor ook uit Vriezenveen, Westerhaar en zelfs Borne.”

Aansluiting

Volgens de autismecoach is er behoefte aan dit soort stapavonden. ''Ik zeg niet dat iedereen honderd vrienden wil hebben, contact met elkaar hebben is voor iedereen fijn.''

Buiten het feit dat er minder prikkels zijn tijdens het stappen, lijkt het op een ‘normale’ stapavond. Dat is volgens de coach ontzettend belangrijk. “Het is goed om dit soort dingen te doen in de echte wereld zoals die is, je kan het heel irreëel maken, maar zo gaat het ook niet als je na de stapavond weer naar buiten loopt. De doelgroep krijgt daardoor tools om buiten dit soort avonden interacties aan te gaan.”

Vaste prik

Ook Bloemendal is blij met alle reacties op het prikkelarme stappen: ''De doelgroep vindt normaliter sociale interacties lastig, ze weten dat hier gelijkgezinden zijn. Dan wordt het makkelijker om te gaan ontdekken hoe het uitgaan werkt.''

Van Lingen hoopt dat de uitgaansavonden een vaste prik gaan worden in Ommen. ''Het moet niet gigantisch groot worden, ik denk vooral dat stabiliteit belangrijk is'', vult Bloemendal aan.

Geroezemoes

Voor broers Dennis en Mark is het de derde keer dat ze het prikkelarme stappen bezoeken. ''We zijn niet echt van het stappen, met al die drukte. Het geroezemoes is vooral heel vervelend'', zegt Mark. Dennis vult zijn broer aan. “Ik ga niet per se op zoek naar een gesprek, als mensen komen praten dan is dat leuk, maar ik zoek het niet op.”

De broers hebben positieve ervaringen met het prikkelarm stappen. “Het is leuk en gezellig en je hoort er toch bij door hier te zijn, maar uiteindelijk ben je toch uitgeput”, vertelt Dennis.