Aandacht voor een schone Vecht - wie weet is het water drinkbaar!

GRAMSBERGEN - Vechtdaldag 2023, een groot succes met meer dan 150 deelnemers. Tal van excursies, een wandeling door het gebied Vechtrijk Gramsbergen en een lezing over waterkwaliteit van Li An Phoa stonden allemaal op het programma tijdens de jaarlijkse Vechtdaldag 2023.

Een zonovergoten editie afgelopen vrijdag in de Mommeriete en Gramsbergen. Hier lieten we de deelnemers kennis maken met dit prachtige deel van de Overijsselse Vecht. Het programma van de Vechtdaldag begon met een ontvangst en lunch, gevolgd door een plenaire aftrap door Alwin te Rietstap, de voorzitter van Ruimte voor de Vecht, en Li An Phoa van Drinkable Rivers. Na de plenaire aftrap begonnen de excursies, waarbij de deelnemers op verschillende manieren konden deelnemen, te voet, per fiets, boot of bus.

Een bijzondere toevoeging dit jaar was dat de Vechtdaldag samenviel met de wandeling van Li An Phoa die van 8 tot en met 23 juni langs de Vecht loopt, van bron tot monding. Het thema van deze Vechtdaldag was dan ook waterkwaliteit en internationale samenwerking. Li An Phoa’s betrokkenheid bij waterkwaliteit en haar inzet om de Vecht en andere rivieren weer drinkbaar te maken waren inspirerend. Zij benadrukte het belang van internationale samenwerking en het behoud van de waterkwaliteit: "Water verbindt ons allemaal, ongeacht grenzen. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we stappen maken naar schonere en drinkbare rivieren. Elke stap is er één."

  • Bron: Redactie RTV Vechtdal