Sjouwen met miljoenen bierdoppen: "Alles voor het goede doel"
Foto: Kiekjeskliek

Arriën - Containers vol bierdoppen in Arriën, een buurtschap in de gemeente Ommen. De bierdoppen staan daar niet te wachten op de vuilnisman, in tegendeel, ze worden gerecycled. Tijdens het Bierdoppenfestival aankomende zaterdag worden er bierdoppen ingezameld voor goede doelen.

Dikky Buitenhuis, de organisator, staat te zwoegen met een groep vrijwilligers tijdens het warme weer om alles op te bouwen, "Alles voor het goede doel", aldus de organisator. Het zaadje voor het festival werd een aantal jaar gepland op Bospop in Weert. Buitenhuis raakte daar in gesprek met een vrouw die een T-shirt droeg waarop 'Bierdoppenfestival' stond.

De vrouw zat in de organisatie van het Bierdoppenfestival in Someren. Buitenhuis vond dat zo inspirerend dat hij besloot om ook doppen in te gaan zamelen, pas later, in 2018, kwam daar het festival bij.

Goede doelen

In 2018 vond het festival voor de eerste keer plaats. Het was ook gelijk de laatste keer, tot dit weekend. "Door corona en voorbereidingen konden we het niet eerder organiseren", vertelt Buitenhuis. "In 2018 hebben we 10.000 euro opgehaald voor het goede doel, om even een indicatie te geven." De goede doelen die dit jaar op een bedrag mogen rekenen zijn KiKa, Stichting Hartekind en Vereniging van Huntington.

De bierdopjes worden niet alleen verzameld tijdens het festival, Buitenhuis is er het hele jaar druk mee. "Anders wordt het afval, ik kan er beter wat nuttigs mee doen. Elke dag krijg ik 1.000 bierkratten aan doppen binnen, dat zijn ruim acht miljoen dopjes. Dat sla ik allemaal op." Vervolgens brengt de organisator van het festival de doppen naar de ijzerboer, om een mooi bedrag op te halen. Dat bedrag gaat naar goede doelen.