Door ontwikkelen: Hoe ziet jouw erf er over 15 jaar uit?

OMMEN - Om een (agrarisch) bedrijf toekomstgericht te maken, biedt doorontwikkeling kansen. Het komt vaak voor dat je vol zit met ideeën, maar met al deze ideeën op een spreekwoordelijke rotonde zit. Met andere woorden, je maakt geen keuze en gaat niet aan de slag. Een erfcoach kan je helpen om de afslagen overzichtelijk te maken, mee te denken en te sparren. Dit maakt het voor jou als erfeigenaar uiteindelijk makkelijker om een afslag te kiezen. Echter, jij staat aan het roer en maakt deze keuze vanuit je eigen kracht.

Keukentafelgesprek

Het is een mooie uitdaging om de ideeën en wensen voor jouw erf tot uitvoering te brengen. Maar waar begin je? Wanneer je een erfcoach uitnodigt, wordt er eerst een afspraak ingepland voor een zogenoemd ‘keukentafelgesprek’. Tijdens zo’n gesprek worden plannen en ideeën vertrouwelijk besproken. Het kan prettig zijn om je plannen aan een onafhankelijke vertrouwenspersoon te vertellen. Je hebt bijvoorbeeld een mooi agrarisch bedrijf met een SVR camping. Je zoon of dochter wil het bedrijf graag overnemen, maar heeft twijfels bij de overname van de camping. Meerdere mogelijkheden zijn de revue al gepasseerd. Wat past bij jullie en hoe kom je verder? Een erfcoach helpt om hierin helderheid te scheppen en opties te bekijken vanuit verschillende invalshoeken. 

Soms blijft het bij één gesprek en kun je als erfeigenaar zelf verder met de toekomstplannen voor jouw erf. Lukt dat nog niet, dan kan een erfcoach ook langer betrokken zijn.

Onafhankelijk

Als erfcoaches zitten we niet op de stoel van de adviseur. We zijn betrokken aan de voorkant van jouw proces. We helpen je om te kijken of een bepaalde doorontwikkeling bij je past en kunnen vervolgens doorverwijzen naar een specialist. We hebben een breed netwerk, zijn op de hoogte van subsidiemogelijkheden en hebben korte lijnen met de gemeente. Dit kan je verder helpen jouw erf toekomstgericht te maken.

Doorontwikkeling

Ter illustratie een greep uit de vragen op het gebied van doorontwikkeling:

  • Ik wil mij meer richten op natuur inclusieve landbouw. Waar moet ik beginnen? Past dit bij mij?
  • Ik heb een lege schuur. Mag ik hier plattelandskamers in realiseren? 
  • Eén van mijn kinderen wil het bedrijf overnemen, maar past de huidige nevenfunctie nog bij de nieuwe generatie?
  • Mag ik op mijn landbouwgrond een voedselbos aanplanten? Of een tiny house plaatsen?

Hoe ziet jouw erf er over 15 jaar uit? En wat heb je hiervoor nodig? Zet de eerste stap en neem contact op!