Foto: Sfeerimpressie van de historische rijwieltocht van 2022
Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

OMMEN – Historische fietsen, antieke klederdracht en oude muziek zijn zaterdag 24 juni 2023 ingrediënten van de historische dag van het Historisch Rijwielmuseum Ommen. Het historisch fietsfestijn heeft allemaal te maken met de viering van ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’.

Oude Fiets

De historische dag begint om 11 uur als een grote groep van historische fietsen vanaf het fietsmuseum in gang gezet wordt met berijders in kleding uit ook lang vervlogen tijden. Zij maken op hun oude fiets een ritje door de omgeving van Ommen. De deelnemers zijn afkomstig uit de verre omtrek: van Noord-Holland tot Brabant en zijn lid van de “Oude Fiets”, een landelijke historische rijwielvereniging met ongeveer 700 leden. Zij sleutelen individueel of in clubverband aan oude fietsen, spitten oude documentatie door en gaan regelmatig in clubverband erop uit.

Fietsroute

Door het Historisch Rijwielmuseum is een prachtige fietsroute uitgezet langs de Vecht van ongeveer 30 kilometer. Via Vilsteren gaat de rit richting Dalfsen. Hier wordt een bezoek gebracht aan museum Spijkerman aan de Hessenweg, een museum met een grote verzameling van antieke motoren, brommers, fietsen en legervoertuigen van vader Lambert en zoon Albert Spijkerman als gevolg van een uit de hand gelopen hobby.

Sfeertje van vroeger

Rond de klok van vier uur ’s middags wordt het bonte gezelschap van fietsers weer in Ommen terugverwacht bij het fietsmuseum op het Kerkplein. Hier zijn de museumvrijwilligers de hele dag in klederdracht in touw. Het sfeertje van vroeger wordt bovendien verhoogd met middeleeuwse muziek door het duo “Ontfanck Gheselle”. Zij spelen op eigen gemaakte instrumenten.

De historische fietsdag is onderdeel van de viering ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’. Daarom ook dat het museum erop rekent dat veel mensen komen kijken, vooral ook bij de start en finish van de oude fietsen.

Historisch Rijwielmuseum Ommen, Kerkplein 6 Ommen. De openingstijden t/m oktober: dinsdag en zaterdag 11.00 – 17.00 uur; woensdag t/m vrijdag 13.30 – 17.00 uur. Zondag en maandag gesloten.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl